U opštini Bačka Palanka povećan broj zahteva za novčanu naknadu usled nezaposlenosti

Pandemija utiče na tržište rada

255

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, na teritoriji opštine Bačka Palanka, na kraju novembra 2020. godine registrovano je 3.853 nezaposlenih lica, od čega su 2.121 žena.


U odnosu na isti mesec prethodne godine broj nezaposlenih je manji za 380 lica odnosno za 10%, navode iz NSZ za BAP VESTI.

Od početka epidemije u Srbiji, tačnije od 16. marta pa do 16. decembra ove godine, 635 lica sa teritorije opštine Bačka Palanka je podnelo zahtev za novčanu naknadu Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

 

U istom periodu prethodne godine, Nacionalna služba za zapošljavanje – Služba Bačka Palanka je primila 555 zahteva za novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti.

Prema podacima kojima raspolaže NSZ o prijavljenim potrebama za zapošljavanjem, u našoj opštini, najviše se traže radnici metalske i elektro struke, III i IV stepen sa iskustvom.

Kako saznajemo iz NZS, ono što se u toku pandemije malo povećalo u odnosu na prethodne godine su zahtevi za sezonskim radnicima, traktoristima, higijeničarima i medicinskim sestrama.

S druge strane, beleži se pad potražnje za ugostiteljskim i radnicima u turizmu koji su bili traženi pre izbijanja epidemije.

Suficitarna zanimanja su i dalje pravnici i ekonomisti pogotovo IV stepen stručne spreme, ali i VI i VII stepen stručne spreme, poljoprivredni tehničari i poljoprivredni inženjeri kao i vaspitačice, navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje.


Pogledaj: Pokrajinski sekretar za privredu i turizam u poseti Bačkoj Palanci

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here