Učenici OŠ „Heroj Pinki“ iz Bačke Palanke u zbiru imaju čak 93,82 poena

U proseku, svi đaci odlični - Bačkopalančani na završnom ispitu ispred Beograda i Niša!

1177

U subotu (03.07.) objavljeni su konačni rezultati male mature za upis u srednju školu. Sudeći po rezultatima, Srbija se može pohvaliti skoro pa najboljim osnovcima u svetu, a takođe i Bačka Palanka. 


Trka za upis željene srednje škole biće neizvesnija nego ikada, a bodovna granica, u odnosu na prošlu godinu, podignuta za minimum dva do tri poena. Oni koji su odlučili da listu želja predaju lično, mogu to učiniti još danas u školama, mada su mnogi to već učinili onlajn. Da li su zaista zadaci bili laki, ili je radila „resavska škola“, pokazaće vreme, ali prosečan broj bodova po školama je izuzetno velik.

Rekorder je OŠ „Heroj Pinki“ iz Bačke Palanke sa neverovatnih 93,82 poena. Malo za njima zaostaju đaci OŠ „Drinka Pavlović“ iz Beograda, čiji su učenici na tri testa završnog ispita i na osnovu uspeha iz škole, od maksimalnih 100, osvojili prosečno 90,40. U korak ih prate vršnjaci sa Novog Beograda iz OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ sa 90,27 poena. I u većini ostalih prestoničkih škola broj bodova je veći od 75. Mali maturanti iz novosadske OŠ „Jovan Popović“ su imali 90,40 poena iz škole i sa male mature. U Nišu su najbolje rezultate ostvarili osmaci u OŠ „Branko Radičević“ sa 88,64 poena, kao i u OŠ „Dušan Radović“ – 86,99. Prema podacima sa sajta namenjenog upisu u Jablaničkom okrugu najviše poena su imali đaci OŠ „Zenelj Hajdini“ iz Medveđe – 85,73 i „Vuk Karadžić“ iz Vlasotinca – 85,70.

S obzirom na bolje rezulate završnog ispita, prilikom popunjavanja liste želja, na prošlogodišnji minimalni broj poena treba da dodaju još bar dva boda, kao donju granicu za upis na željeni obrazovni profil. Takođe, potrebno je da se u listi želja navede svih 20 profila, kako se ne bi desilo da neko ostane neupisan. Ranijih godina se dešavalo da čak vukovci ostanu neraspodeljeni, jer su uneli samo jednu ili dve škole. Upis se može obaviti elektronskim putem i u školama 12. i 13. jula, dok će se 11. jula objaviti tačna raspodela po listama želja.


Pogledaj: Mali maturanti velikog srca (VIDEO)


USVOJENA VEĆINA OD 6.600 PRIGOVORA

Prema rečima Milana Pašića, pomoćnika ministra prosvete, od 6.600 prigovora prvostepene komisije su priznale više od 50 odsto zahteva, dok su drugostepene priznale oko 30 odsto prigovora.

– Prosečan broj ostvarenih poena na testu iz srpskog je 13,3, za matematiku 12,4, a za kombinovani 14,7, od maksimalnih 20 bodova – rekao je Pašić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here