Usvojen Pravilnik o stipendijama za Rome

Nizak prosek ocena je razlog da se deca romske nacionalnosti zadrže u školskom sistemu

337
Sednica Opštinskog veća (Foto: Nedeljne novine)

BAČKA PALANKA: Opštinsko veće je na svojoj redovnoj sednici održanoj u sredu (01.12.), u Muzeju grada, usvojilo Pravilnik o uslovima i kriterijumima za dodelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima romske populacije na teritoriji naše opštine.


Dodela stipendija učenicima i studentima romske nacionalnosti je usklađena sa Lokalnim
akcionim planom za Rome 2021-2025.

– U tom LAP-u je kao mera navedena materijalna podrška roditeljima, deci i učenicima romske nacionalnosti za kontinuirano školovanje kroz dodelu stipendija – rekla je Vera Žarković, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprave i dodala:

– Među kriterijumima za dodelu stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalnosti je uslov da je u prethodnoj školskoj godini ostvaren prosek ocena od najmanje 3,00, a za
studente da u prethodnoj školskoj godini imaju najmanje prosek 7,00. Za studente prve godine jedan od kriterijuma je da su u četvrtom razredu srednje škole imali prosek ocena od najmanje 3,00, a takođe i da su imali ocenu vladanja od najmanje 4. Ovako niski proseci ocena su iz razloga što želimo da zadržimo decu romske nacionalnosti u školskom
sistemu – navela je Vera Žarković.

Na sednici Opštinskog veća data je i saglasnost na izmene Programa poslovanja JP
„Standard“ za tekuću godinu. Direktor ovog javnog preduzeća, Miroslav Sićević je u obrazlaganju rekao da se najveće izmene odnose na izradu projektno-tehničke dokumentacije, kao i distribucije i naplate toplotne energije. Ove izmene su donete na osnovu ostvarenih rezultata u devetomesečnom izveštaju Javnog preduzeća „Standard“ i procene poslovanja do kraja godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here