Usvojen predlog Deklaracije o zabrani seče autohtonih vrsta drveća na području Parka prirode „Tikvara“ i priobalju Dunava

3145

BAČKA PALANKA: Na danas (19.03.) održanoj hitnoj sednici Opštinskog veća opštine Bačka Palanka, usvojena je narodna inicijativa „Deklaracija o zabrani seče autohtonih vrsta drveća na području Parka prirode „Tikvara“ i priobalju Dunava, obavezi obnove posečenih šuma na navedenim područjima sa autohtonim (izvornim, dugoživećim i neklonskim) vrstama drveća“. Ovi Deklaraciju je potpisalo blizu 5.000 građana opštine Bačka Palanka a pokrenuta je inicijativom Udruženja „Akvila BP“.


Na 32. sednici Opštinskog veća, održanoj dana 19. marta 2021. godine, kojom je predsedavao predsednik Opštinskog veća Branislav Šušnica, članovi veća razmatrali su dve tačke dnevnog reda.

Po prvoj tački dnevnog reda Opštinsko veće utvrdilo je predlog Deklaracije o zabrani seče autohtonih vrsta drveća na području Parka prirode „Tikvara“ i priobalju Dunava, obavezi obnove posečenih šuma na navedenim područjima sa autohtonim (izvornim, dugoživećim i neklonskim) vrstama drveća, koja je upućena Skupštini opštine Bačka Palanka na razmatranje i usvajanje.

[rev_slider alias=“petrusha“][/rev_slider]

 

Po drugoj tački dnevnog reda članovi veća utvrili su predlog Odluke u vezi sa gazdovanjem šumama na području opštine Bačka Palanka. Navedena Odluka je upućena Skupštini opštine Bačka Palanka na dalje razmatranje i usvajanje. Pomenutom Odlukom Skupština opština Bačka Palanka formiraće radnu grupu koja će analizirati postojeće stanje i doneti zaključke u odnosu na procese gazdovanja i obnove šuma na području opštine Bačka Palanka. Radnu grupu činiće predstavnici institucija i organizacija iz reda lokalne samouprave, JP „Vojvodinašume“, Šumarskog fakulteta iz Beograda, Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine iz Novog Sada i Udruženja građana „Akvila“.

Skupština opštine Bačka Palanka, formiraće komisiju od tri člana koja će vršiti nadzor nad sprovođenjem definisanih procesa.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here