Usvojena Strategija ruralnog razvoja od strane Ministarstva poljoprivrede

Lokalna strategija ruralnog razvoja LAG područja Fruška gora Dunav usvojena od strane Ministarstva, šta to znači za sremska sela Neštin i Vizić?

519

BAČKA PALANKA: Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva usvojilo je Strategiju ruralnog razvoja LAG područja Fruška gora – Dunav za čiju izradu je upravo Ministarstvo prošle godine opredelilo 800.000 dinara.


Lokalne akcione grupe (LAG) su neteritorijalne organizacije, okupljaju više opština i sredina sa sličnim problemima pa su tako u LAG-u Fruška gora – Dunav, što se bačkopalanačke opštine tiče, samo Neštin i Vizić, zajedno sa opštinom Šid i Beočin.

Lokalna strategija ruralnog razvoja

„Dugo smo čekali ovo danas jer je još 2015. godine formirana mapa puta LAG-ova preko IPARD programa. Do 2019. je sve stajalo, te godine je izašao pravilnik, mi smo aplicirali po tom pravilniku i dobili pola sredstava za izradu Strategije. Epidemija je sve poremetila, pa tako i naše rokove, ali smo ove godine 6. maja dobili ocenu od strane Ministarstva poljoprivrede. Od 21 LAG-a koji je učestvovao na konkursu, LAG Fruška gora je na trećem mestu“, rekao je član Upravnog odbora LAG Fruška gora – Dunav, Zoran Jovičin.

Jovičin dodaje da ono što sledi, jeste isplata za drugi deo izrade Strategije. Takođe, sledi i budžetska godina Evropske unije za period od 2021 do 2027., a fokus na apliciranju za sredstva biće razvoj infrastrukture.

„LAG-ovi su instrument za korišćenje IPARD programa, ali ne podrazumevaju samo sredstva za razvoj poljoprivrede već celokupnog ruralnog razvoja. Sada bismo trebali da dobijemo akreditaciju od Uprave za agrarna plaćanja i da počnemo da radimo na svemu onome što će biti značajno za sredine kao što su Neštin i Vizić“, dodao je Zoran Jovičin.


Pogledaj: Naše metle čiste i u Meksiku

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here