Utvrđeni prioriteti aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini

Usvojen Akcioni plan zapošljavanja Opštine Bačka Palanka

714
Фото: Pixabay

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine u ovom mandatu, održanoj u ponedeljak 15. juna, odbornici su usvojili Akcioni plan zapošljavanja Opštine Bačka Palanka za ovu godinu.


Ovim planom se utvrđuju prioriteti i mere za unapređenje zaposlenosti i smanjenje broja nezaposlenih lica na teritoriji opštine Bačka Palanka.

Prioriteti aktivne politike zapošnjavanja za 2020. godinu su poboljšanje uslova i unapređenje institucije tržišta rada, podsticanje zapošljavanja nezaposlenih lica koji imaju prebivalište na području naše opštine i koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i aktivni su tražioci posla, kao i unapređenje kvaliteta radne snage i ulaganja u ljudski kapital i unapređenje socijalnog dijaloga u našoj opštini.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Ostvarivanje Akcionog plana i predviđenih prioriteta i mera podrazumeva aktivno učešće i saradnju svih institucija i socijalnih partnera kao što su Opština Bačka Palanka, Nacionalna služba za zapošljavanje, Savez samostalnih sindikata i Opšte udruženje preduzetnika Bačka Palanka.

Prema poslednjim podacima, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u 2019. godini je bilo 4.152 nezaposlenih lica, od čega većinu čine žene. U proteklih pet godina evidentan je pad u broju nezaposlenih lica koji se nalaze na evidenciji NSZ u Bačkoj Palanci. Od 6.084 lica 2015. godine se broj nezaposlenih u našoj opštini se smanjio za 33 odsto.

Među ciljevima i zadacima politike zapošljavanja u našoj opštini se nalazi smanjenje efekata ekonomske krize na postojeća radna mesta i podsticanje formalne zaposlenosti, uspostavljanje stabilnog i održivog trenda rasta zaposlenosti, podrška pomoći nezaposlenim licima u aktivnom traženju posla, uključivanje nezaposlenih lica u programe dodatnog obrazovanja i obuke, zatim podsticanje zapošljavanja mladih, podrška smanjenju neformalnog rada, podsticaj poslodavcima da zapošljavaju nezaposlena lica i saradnja sa obrazovnim institucijama u cilju usklađivanja sa potrebama tržišta rada.

Među ciljevima i zadacima se nalazi i podsticanje zapošljavanja teže zapošljivih lica, borba protiv diskriminacije posebno starijih od 50 godina, samohranih majki, Roma i ostalih marginalizovanih grupa i otvaranje novih radnih mesta i podsticanje preduzetništva i samozapošljavanja.

[rev_slider alias=“prvi_test_slajder“][/rev_slider]

 

Tokom ove godine organizovaće se javni radovi za osamnaest lica u oblasti održavanja i zaštiti životne sredine i prirode na period od tri meseca. Ukupna vrednost javnih radlova u ovoj godini je 1.976.940 dinara, a za realizaciju Akcionog plana zapošljavanja je u opštinskom budžetu obezbeđeno dva miliona dinara.


Pogledaj: Izveštaj sa sednice Skupštine Bačka Palanka

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here