Велика потражња за евром и у Бачкој Паланци

Нема већег одступања средњег курса од законски прописаног, али нема ни евра

2607
Foto: Picspree

Последњих неколико дана влада несташица евра у мењачницама у Србији, а и курс је већи од оног званичног Народне банке и износи 119 динара када га неко купује.


Ни у Бачкој Паланци ситуација није много другачија, како су за БАП ВЕСТИ рекли из две мењачнице, потражња је изузетно велика и евро се тешко набавља. Ипак, како кажу, још увек нису подизали курс.

„У мењачници „Гоца“ нисмо подизали курс, он је и даље 117 и 118,5 и тако нам је већ више од годину дана, али последњих дана потражња је огромна. Видећемо како ће се ситуација одвијати са курсом, али евидентно је да су људи у паници и због тога купују евро“, кажу из ове бачкопаланачке мењачнице.

У мењачници „БИМ“ такође кажу да вредност евра није промењен ових дана, али да је ову валуту сад већ тешко набавити.

„Евра нема, тешко га набављамо, а курс нисмо мењали, он је 119 кад се купује, а 117 продајни. Људи се боје, и то је разумљиво, али проћи ће и ово па ће се ситуација стабилизовати“, рекли су нам из мењачнице „БИМ“.

Оно што је важно за грађане да знају јесте да куповни и продајни курс смеју да се крећу у распону од 1,25% у односу на средњи курс НБС. То значи да куповни курс најниже може бити нешто мало изнад 116, док продајни може бити максимално 119.

У Народној банци кажу да већ обезбеђују банкама и динарску и девизну ликвидност у довољној мери, као и да је појачано снабдевање банака страном готовином (ефективом) како би мењачнице брзо и ефикасно могле да одговоре на појачану тражњу грађана која се појавила, пренела је „Политика“

„Очекујемо да банке у што краћем року пренесу ефективу мењачницама које ће подмирити тражњу грађана. Народна банка наложила је банкама да ни у једном тренутку не сме бити прекида снабдевања мењачница готовином“, саопштавају у НБС.

НБС такође наводи да грађани не треба да брину, нити би паника требало да буде присутна – ни за повлачењем депозита из банака у којима су средства најсигурнија и које су и добро капитализоване и веома ликвидне, нити за куповином девиза у мењачницама.

„НБС обезбеђује довољно средстава и одговара на све захтеве банака, чиме доказујемо да смо спремни да реагујемо без одлагања и адекватно“, навела је централна банка.

1 коментар

  1. Па када будали дате одрешене руке да на РТС лупета све и свашта, паника је неминовност, а он је ту господар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here