Veliko interesovanje za kuće na selu u opštini Bačka Palanka

Opština Bačka Palanka među prvima po broju podnetih zahteva

2722
Фото: Canva

Pre mesec i po dana je Ministarstvo za brigu o selu raspisalo javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicomna teritoriji Srbije za 2021. godinu, a u našoj opštini je interesovanje veliko.


U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj smo saznali da je za ovih oko mesec i po dana konkurisalo preko 30 žitelja naše opštine. Štaviše, Opština Bačka Palanka je trenutno prva u Srbiji po broju podnetih zahteva do danas.

Jelena Galić iz Kancelarije za LER za „Nedeljne novine“ je rekla da zahtevi građana gotovo stalno pristižu i da Opština Bačka Palanka prvi put učestvuje u dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća.

– Interesovanje naših sugrađana je veliko, kaže Jelena Galić i dodaje – Zahteve su do sada podnosili žitelji Bačke Palanke koji žele da reše stambeno pitanje kupovinom kuće na selu.

– Zahtev mogu da podnesu mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici. Cilj ovog Programa Ministarstva za brigu o selu je smanjenje migratornih kretanja stanovništva koji dovode do depopulacije u ruralnim područjima Srbije, zatim motivisanje seoskog stanovništva da ostane da živi na selu, kao i podsticaj mladih da se vrate na selo rešavanjem svog stambenog pitanja. Specifični ciljevi su povećanje broja stanovnika na selima, smanjenje prosečne starosti stanovništva na selima, povećanje stope nataliteta i poboljšanje demografske strukture u selima, kao i pokretanje i rast privrednih  aktivnosti na selu.

Maksimalni iznos koji se dodeljuje na ovom javnom konkursu je do 10 hiljada evra ili 1.200.000 dinara.

Što se tiče uslova za konkurisanje tu je, između ostalog, starosna granica za podnosioce prijave, odnosno moraju imati do 45 godina. Seoska kuća sa okućnicom, za čiju kupovinu konkurišu podnosioci prijave, mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, zatim da se kuća ne nalazi u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima, da se nalazi u selu u kojem postoji barem jedan od objekata javne službe ili usluga (Ambulanta, Pošta, škola, stanica prevoza), da je kuća sa kompletnom okućnicom upisana u katastar nepokretnosti, da nije opterećena hipotekom ili kreditom, da je legalizovana i da nije deo sudskog spora.

Podnosioci prijave mogu da se pobliže upoznaju sa uslovima konkursa i potrebnom dokumentacijomna internet stranici Opštine Bačka Palanka ili u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj putem telefona 021/210-11- 56, putem mejla [email protected] ili lično u kancelariji u zgradi Opštinske uprave.

Javni konkurs Ministarstva za brigu o selu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom traje do 1. novembra.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here