Vulin u Karađorđevu: Obnavljanje Konjičkog voda, poštovanje tradicije i očuvanje konjičkog sporta

1103
Foto: Ministarstvo odbrane

KARAĐORĐEVO: Vojska nije samo oružana sila, vojska je čuvar temeljnih vrednosti i naše tradicije.


Obnavljanje konjičke komponente u našoj vojsci je samo dokaz poštovanja naših predaka, naših slavnih tradicija, dokaz sećanja na slavnu konjičku diviziju koja je izvojevala pobede u balkanskim ratovima i potvrda da vojska nikada ne zaboravlja, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin posle prikaza aktivnosti Konjičkog voda Garde Vojske Srbije u Ergeli „Karađorđevo“.

„Vojska na ovaj način čuva tradiciju ali i doprinosi očuvanju konjičkog sporta“, zaključio je ministar Vulin.

Ministru Vulinu predstavljeni su podaci o jedinici i aktivnostima, a zatim je usledio prikaz strojeve obuke – postrojavanje voda u vrstu, kretanje u stroju hodom i kasom – u koloni po jedan, u koloni po dva i zahođenje.

 

Prema rečima komandira Konjičkog voda kapetana prve klase Martina Pacule, zadaci samostalnog voda su realizacija vojnih počasti u okviru protokola državnih organa na konjima, kao i obuka konjanika i dresura konja.

„Raspoređeni smo u Ergeli „Karađorđevo“ gde su uslovi za rad izuzetni, a rad sa konjima je veoma naporan i zahtevan. Od jahača se zahtevaju izuzetno visoke psihofizičke sposobnosti i pripremljenost da u svakom trenutku može da primeni metod za obuku i rad sa konjima. Obuka jahača je izuzetno kompleksna i veoma dugo traje, i do šest meseci, a dresura konja je kompleksnija i može da traje do dve godine“, rekao je kapetan prve klase Pacula i dodao da su konji Ergele „Karađorđevo“ u radu dve godine i da su u potpunosti spremni za rad.

„Međutim, konji koji su nabavljeni iz Republike Mađarske su u radu godinu dana i sa njima tek treba da se radi. Oni su spremni za rad, ali uz određene nedostatke koji ne umanjuju njihovu sposobnost za upotrebu“, naglasio je major Pacula.

Prikazu je prisustvovao i zamenik komandanta Garde Vojske Srbije pukovnik Željko Gavrilović.


Pogledaj: Škola jahanja i zakup fijakera u Ergeli Karađorđevo (VIDEO)

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here