Za bolje funkcionisanje taksi službe

Saopštenje za javnost Odeljenja za privredu Opštinske uprave Opštine Bačka Palanka

742
Foto: Pixabay

Dana 20.05.2021. sa početkom u 9 časova u zgradi Opštine Bačka Palanka održan je sastanak predstavnika nekoliko taksi udruženja sa nadležnima za saobraćaj u opštini Bačka Palanka.


Pored predstavnika taksista sastanku su prisustvovali rukovodilac Odeljenja za privredu, koje je nadležno za saobraćaj u Opštini Bačka Palanka, opštinski saobraćajni inspektor, kao i predstavnik policijske uprave.

Na sastanku je razmatrana situacija na terenu po pitanju organizacije i funkcionisanja taksi službe na teritoriji naše opštine. Predstvnici taksi udruženja su istakli dva velika problema koja se protežu već duže vreme, a to su prisutnost nelegalnih taksista kao i nepoštovanje zabrane parkiranja na taksi mestima od strane građana čime ozbiljno remete rad taksi službe.

Pored niza predloga za rešavanje ovih i sličnih problema donet je zaključak da će se u narednom periodu pojačati akcije i kontrola saobraćajnog inspektora u saradnji sa pripadnicima policije radi hitnog rešavanja navedenih problema, a sve u cilju poboljšanja i podizanja nivoa taksi usluga a time i sigurnosti građana koji koriste ove usluge.

Napomenuto je da građani koji sedaju u nelegalno taksi vozilo nemaju nikakvu zaštitu ni osiguranje putnika u slučaju nezgode te na taj način sami snose rizik od neželjenih posledica. Pored obaveznog osiguranja putnika u javnom prevozu, vozila legalnih taksi prevoznika svakih šest meseci obavljaju proveru tehničke ispravnosti, a vozači svake treće godine na lekarskim pregledima kontrolišu zdravstveno stanje i psihofizičku sposobnost.

Na taj način je i mogućnost nastanka saobraćajnih nezgoda kod ovih prevoznika, svedena na minimum. Kada svemu napred rečenom, dodamo i činjenicu da registrovani taksi prevoznici redovno izmiruju i poreske obaveze prema državi, smatra se da prilikom korišćenja taksi usluga građani bez ikakve dileme isključivo biraju legalne taksi prevoznike.

Ovom prilikom želimo da pomognemo našim građanima, kratkom napomenom, koja će im pomoći da uoče razliku između vozila legalnog i nelegalnog taksi prevoznika:

– Vozila koja obavljaju taksi prevoz označena su isticanjem krovne oznake sa instaliranim osvetljenjem koja sadrži natpis „TAXI“, grb opštine Bačka Palanka i evidencioni broj, a reistrske tablice su izdate u PS Bačka Palanka i sadrže latinična slova TX na zadnje dve pozicije. Na navedenom sastanku je dogovoreno da će se ubuduće na redovnim sastancima analizirati preduzete mere i dogovarati nove zajedničke akcije.


Pogledaj: „Uzmi račun i pobedi“ – građani izabrali najbolji projekat u Bačkoj Palanci

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here