Opštinski štab za poljoprivredu: Sve spremno za žetvu

1289

Opštinski štab za poljoprivredu je povodom predstojeće žetve zasedao u četvrtak u Skupštini opštine i tom prilikom razmatrao pripreme za žetvene radove.


Predsednik SO Bačka Palanka Mita Lačanski je istakao da su obaveze Štaba svake godine iste, da utvrdi da li je sve spremno za žetvu pšenice, ječma i uljane repice.
„Na Štabu su bili prisutni skladištari, odnosno preduzeća koja otkupljuju i lageruju letinu, a mogu slobodno da kažem da su svi smeštajni kapaciteti u našoj opštini spremni“, rekao je Mita Lačanski.
Ove godine se u našoj opštini pod pšenicom, ječmom i uljanom repicom n nalazi 6.000 hektara, od toga dve hiljade je kod poljoprivrednih preduzeća, a ostatak kod kooperanata. Evidentno je da je svake godine sve manja površina pod ovim usevima, a razlog tome su visoka cena proizvodnje, a mala otkupna cena.
Na Opštinskom štabu za poljoprivredu je razmatrana i ispravnost potrebne mehanizacije.
„Prema podacima komisije koja je zadužena da izvrši tehnički pregled mehanizacije, na skidanju ovogodišnje letine će biti angažovano oko 200 kombajna. Razgovarali smo i oko režima saobraćaja, što je naročito važno za prevoznike. Saobraćaj će biti preusmeren na alternativne puteve da bi rasteretili grad i istovremeno smanjili rizik kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju. Ovih dana će se rekonstruisati put od Banatske ulice, odnosno iza ulice Ranka Šipke kuda će se dovoziti pšenica do silosa. Takođe ćemo rasteretiti saobraćaj u ulici Ive Lole Ribara kada je u pitanju prijem i skladištenje ječma, a na ovoj sednici smo podelili zaduženja nadležnim službama i organima Skupštine opštine“, dodaje predsednik bačkopalanačkog parlamenta.
Na ovoj sednici su bili prisutni i predstavnici Vatrogasne brigade Bačka Palanka i Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa sela.
-Oni su aktivno uključeni u rad Štaba i sve vreme će pratiti samu žetvu i, ukoliko bude za to potrebe, angažovati svoje pripadnike. Vatrogasci su angažovani zbog eventualnih požara usled ekstremno visokih temperatura, kao i temperatura radnih mašina, jer postoji mogućnost izbijanja požara tokom žetve. U tom slučaju na scenu stupaju vatrogasci i zato je njihova uloga u žetvenim radovima od velikog značaja. Sve vreme žetve će na raspolaganju Štabu biti i poljočuvarska služba koja će sve vreme slati nama izveštaje sa terena – zaključio je predsednik Skupštine opštine Mita Lačanski.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here