Ova zanimanja su najtraženija u Srbiji

769
U Srbiji je povećan broj oglasa za zapošljavanje u prvih šest meseci 2017. za gotovo 8,0 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i to u proizvodnji, uslugama, administraciji i kreativi, pokazuju podaci sa sajta Poslovi.infostud.kom.

Za radna mesta u ovim oblastima u prvoj polovini godine bilo je 7.851 oglasa, dok ih je u istom lanjskom periodu bilo 7.297. Takav trend se beleži od 2009. godine kada je ponuda poslova za određena zanimanja višestruko uvećana.

Srbiji najtraženiji inženjeri, kuvari, frizeri

Najveći porast prisutan je u ponudi poslova koji obuhvataju IT, mašinstvo i elektrotehnikau, zatim usluge (turizam, ugostiteljstvo), administraciju i računovodstvo, pravo, farmaciju i zdravstvo, te kreativnu industriju (dizajn), navodi se u saopštenju Infostuda.

Najznačajniji rast se beleži u IT sektoru, gde je u odnosu na jednog stručnjaka 2009. godine, u 2017. traženo čak šest.

U mašinstvu je taj odnos jedan prema pet, a u elektrotehnici jedan prema četiri.

Dva puta više raspisivani su oglasi za zaposlenje u administraciji, računovodstvu, ugostiteljstvu, pravu i dizajnu. Čak i za ona zanimanja za koja se kadrovi tradicionalno najređe traže, kao što su farmacija i zdravstvo, 2016. je bilo 1,6 procenata oglasa više nego pre osam godina.

Izvan IT sektora, zanimljivo je da su, osim diplomiranih inženjera mašinstva i elektrotehnike, najtraženiji bili automehaničari, kuvari, mesari i frizeri.

Na listi pet najtraženijih pre tri godine bili su i komercijalisti, a prošle godine vozači.

Kada je reč o stručnoj spremi koju poslodavci traže, uočljiva je promena u periodu 2014-2016.

Dok je pre tri godine za 48 odsto ponuđenih poslova bila potreba srednja stručna sprema, 2015. je taj procenat porastao na 52 procenta, a prošle godine na 60 posto.

S druge strane, primetan je pad oglasa u kojima poslodavci traže kandidate sa višom, visokom školom ili baćelor, sa 36 odsto u 2014. i 2015. godini na 24 procenta u 2016. Znatno manji pad se beleži kada je reč o kandidatima sa završenim fakultetom ili masterom.

Među kandidatima koji su prošle godine konkurisali na oglase, više od polovine je imalo diplomu fakulteta i zvanje mastera, visoke, više škole ili baćelor, dok je kandidata sa srednjom školom bilo oko 40 odsto.

Iako je primetan rast oglasa za poslove za koje je dovoljna srednjoškolska diploma, to ipak ne znači da su poslodavci snizili kriterijume.

O tome svedoči podatak da se u prethodne tri godine beleži drastičan porast broja oglasa na engleskom jeziku, sa 3.909 u 2014. na 6.473 prošle godine, što je 27 posto od ukupnog broja oglasa.

Saglasno tome, rastao je i broj onih koji su aplicirali na oglase na ovom jeziku, sa 236.328 u 2014. na nešto malo ispod trista hiljada lani.

Kad je reč o oglasima na stranim jezicima, ubedljivo preovlađuje engleski jezik, dok su znatno manje zastupljeni nemački, ruski i mađarski.

Zanimljivo je da je prošle godine skoro trećina, tačnije 31,8 odsto kandidata imalo više od 10 godina radnog iskustva.

Slede oni sa iskustvom od jedne do tri godine, kojih je bilo 22,6 procenata, zatim sa iskustvom od četiri do šest (16,8%), i oni sa stažom od sedam do devet godina – 10,1 posto. Najmanje je bilo kandidata sa iskustvom manjim od jedne godine (8,4%), odnosno bez iskustva (6,0%).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here