U januaru veće penzije

955
Foto: Pixabay

Sve penzionere s decembarskim čekom čeka uvećanje primanja od pet odsto.


Kako navodi „Dnevnik“, izmenama Zakona o budžetu za 2017, čiji predlog čeka da ga usvoji Skupštini Srbije, za više od 1,7 milion penzionera sledi povećanje penzija od pet odsto.

Ono će se primenjivati na decembarske penzije, što znači da će prvi uvećani ček, odmah posle Nove godine, dobiti bivši samostalci, nekoliko dana posle njih i vojni i poljoprivredni penzioneri. Oni će, kao i do sada, dobiti celu decembarsku penziju, dok će bivši zaposleni na povećanje penzije od decembra sačekati 10. januar, za kad se planira isplata prvog dela decembarske penzije.

Novosadski dnevni list ističe da je već sada jasno da će tako uvećane penzije biti redovno isplaćivane tokom naredne godine i da je za to novac u državnom budžetu obezbeđen. Penzioneri su očekivali da će na kraju godine biti ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, koji se primenjuje od novembra 2014, ali, po Predlogu budžeta za 2018, jasno je da će on važiti i dogodine.

Deo penzionera kojima su penzije umanjene najavljuje i tužbe Evropskom sudu u Strazburu, dok ima i onih koji su zadovoljni povećanjem od pet odsto jer im ono donosi penzije koje su veće nego ikad s obzirom na to da njima primanja nisu ni umanjivana, piše „Dnevnik“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here