Počeo „balkanski trgovinski rat“: Svi ujedinjeni protiv Hrvatske

656

Ovo je zaključak jučerašnjeg sastanka u zgradi Parlamenta BiH na poziv ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića. Naime, u Sarajevu su se sastali ministri trgovine BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije gdje su razgovarali o zajedničkom odgovoru na odluku Hrvatske koja izvoznike iz tih zemalja stavlja u nepovoljan položaj i tako ugrožava ekonomske interese proizvođača i izvoznika iz regije

Problem je nastao kada je u Hrvatskoj na snagu stupio Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, čime su naknade za inspekcijski nadzor s 12 eura povećane na 270.

Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski potpisali su zajedničko pismo koje će tokom dana biti poslano Evropskoj komisiji, a Hrvatsku su pozvali da hitno ukine diskriminatorske odredbe. Zatražili su da cijena inspekcijskog nadzora odgovara stvarnim troškovima postupka i bude usklađena s prosječnim cijenama u zemljama regiona i EU.

Traže i hitan sastanak s nadležnim ministrom iz Hrvatske zbog posljedica i to do kraja sedmice, jer žele zaobići najgori scenarij kako se ne bi ušlo u lanac mjera i kontramjera susjeda, što bi navodno bio sljedeći potez ukoliko ne dođe do dogovora.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da je odluka Hrvatske suprotna principima slobodne trgovine.

„Mjere Hrvatske su diskriminatorske, ne samo za države regiona, nego i za Tursku i još neke zemlje“, rekao je Šarović.

On smatra da će poskupljenje fitosanitarne inspekcije umanjiti konkurentnost bosansko-hercegovačkih izvoznika i omogućiti dominantan položaj hrvatskim proizvođačima.

BiH će iskoristiti mogućnosti koje posjeduje ukoliko sljedeći sastanak ne donese konkretan rezultat.

“Svakako ćemo iskoristiti mogućnosti ukoliko sljedeći sastanak ne urodi plodom i ne obezbijedimo ono što smo kroz zaključke tražili: ili povlačenje Pravilnika ili usklađivanje cjenovinka sa prosjekom u EU.

Pored toga, vlasti u BiH su pod pritiskom domaćih proizvođača koji traže hitnu reakciju i uvođenje recipročnih mjera.

„Onako kako su oni uveli mjere prema nama i povećali takse, tako moramo i mi da uvedemo mjere prema Hrvatskoj. Ako su oni nama uveli i povećali takse, isto to moramo da učinimo i mi u BiH za robu koja dolazi iz Hrvatske. Hrvatska bi u tom slučaju bila više oštećena nego što smo mi sada. Oni nekoliko puta više izvoze u BiH nego što BiH izvozi u Hrvatsku, odnosno zemlje EU“, rekao je predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić kazao je kako ove mjere nemaju opravdanje ni po ekonomskoj ni trgovačkoj logici, te da nisu u duhu dobrosusjedskih odnosa, kao ni korak u pravcu stvaranja slobodne trgovine zemalja Zapadnog Balkana.

„Posljednje tri sedmice imali smo tri potpuno različita obrazloženja o mjerama. Prve sedmice je rečeno da to nije ništa novo i da predstavlja usklađivanje sa cijena u EU. Utvrdili smo da to nije tačno. Druge sedmice rekli su da to rade zbog zaštite svojih potrošača, a ustvari štite proizvođače jer je taksa za pregled robe za uvoznike povećana na 2.000 kuna, a za Hrvate je ostala 90 kuna. Treće obrazloženje, koje vrijeđa zdravi razum, je da ovo nije mjera koje se uvode za zemlje regije, već protiv 164 zemlje koje nisu članice EU. Naš cilj nije trgovinski rat, već da zaštitimo domaću proizvodnju“, rekao je Ljajić.

Ministri su donijeli i sljedeće zaključke:

1. Poziva se RH da hitno ukine diskriminatorne odluke kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja

2. Cijena inspekcijskog nadzora treba da odgovara cijenama stvarnog postupka i da ne predstavlja posebno oporezivanje i treba biti usklađena sa procjenom cijenom koja važi u zemljama regiona i EU

3. Traži se hitan sasatank s nadležnim iz RH jer svako dodatno odlaganja proizvodi nesagledive posljedice, prijedlog da se sastanak odrzi u Podgorici

4. Poziva se Evropska komisija da se uključi u rješavanje problema

5. Crna Gora i Makedonija kao članice Svjetske trgovinske organizacije će pokrenuti odgovarajuće mehanizme

6. Do rješenja problema svaka od zemalja će u cilju zaštite sopstvenih ekonomskih interesa poduzeti konkretne mjere

7. Dogovoreno je da se ovakve vrste ministarskih sastanaka, nevezano za aktuelni problem, održavaju redovno s ciljem otklanjanja barijera. Sljedeći sastanak u Skoplju narednog mjeseca.

S druge strane, Hrvatska zemljama u okruženju poručuje da se njene mere odnose na ukupno 168 država, a ne samo na njih i niko, osim Srbije, nije ulagao zvanične prigovore.

“Žao mi je ako se to ispolitiziralo. To definitivno tako nije trebalo biti. Po meni ne postoje razlozi niti za protumjere koje je uvela Republika Srbija. Očekujem da ćemo sjesti sa ministrima iz susjednih zemalja i da ćemo vidjeti u čemu je problem i šta se može učiniti po tom pitanju. Do sada smo dobili samo prigvor iz Srbije”, kaže hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here