Preporuke za zaštitu od hladnog talasa

U ovakvim vremenskim uslovima neophodno je znati sledeće:

1140

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Republički hidrometeorološki zavod Srbije prate vremenske prilike na teritoriji Republike Srbije.

U naredna tri dana, od utorka 27. februara do petka 2. marta 2018. godine, očekuje se hladni talas koji može nepovoljno uticati na zdravlje, posebno kod hroničnih bolesnika, dece, trudnica i starijih osoba.

U ovakvim vremenskim uslovima neophodno je znati sledeće:

U uslovima niskih temperatura treba izbegavati izlazak rano ujutro i kasno uveče. Svim  osobama sa kardiovaskularnim tegobama i obolelima od plućnih bolesti, kao i starijim građanima, preporučuje se da ne izlaze u ranim jutarnjim i večernjim satima kada su temperature vrlo niske. Pri niskim temperaturama glavu treba zaštititi kapom, ruke rukavicama, a usta prekriti šalom kako bi se sprečilo direktno udisanje hladnog vazduha.  Potrebno je da spoljašnji sloj odeće ne propušta vetar i vlagu. Obuća treba da bude topla i komotna.

Izbegavati duži boravak na otvorenom 

Posebne mere opreza za starije građane – ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći a pojavi se drhtavica, neophodno je da se hitno vratite u zatvoreni prostor. Opšta preporuka je da treba izbegavati sve aktivnosti koje mogu prouzrokovati umaranje i ubrzano disanje na niskim temperaturama. Ukoliko ste prinuđeni da duže boravite napolju izloženi hladnoći, potrebno je preduzimati česte kratke pauze, u toplim i suvim prostorijama, kako bi se telu povratila toplota. Posebno se preporučuju topli napici i izbegavanje alkohola i kofeina.

Smrzavanje

U uslovima hladnog talasa postoji opasnost od smrzavanja. Smrzavanje je stanje snižene
opšte telesne temperature. Nastaje kada organizam gubi više toplote nego što je može
stvoriti. Alkoholisana stanja, iscrpljenost i niska temperatura okoline, ubrzavaju nastanak
smrzavanja. Novorođenčad i mala deca su vrlo sklona smrzavanju zbog male telesne
mase i nerazvijenih zaštitnih termoregulacionih mehanizama.

U slučaju smrzavanja potrebno je osobu uvesti u toplu prostoriju i skinuti joj odeću, obuću i prstenje. Komadi tkanine koji su zalepljeni za kožu ne smeju se nasilno skidati već ih trebaizrezati makazama. Smrzotine pokriti gazom, ali ne omotavati zavojem. Ruku ili nogu sa smrzotinom treba imobilisati i staviti u povišen položaj.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here