Балканске ПВО у приправности због пада дрона и дојава о бомбама

И Србија ставиле су снаге противваздухопловне одбране (ПВО) у приправност

360
Фото: Pixabay

Поједине државе Балкана, међу којима су Хрватска и Србија, ставиле су снаге противваздухопловне одбране (ПВО) у приправност након пада дрона у Загребу и честих дојава о постављеним бомбама у путничким авионима, пише портал Балканска безбедносна мрежа, а преноси Бета.


„Хрватској је у помоћ дошао пар америчких ловаца Ф-16Ц из 555. ескадриле из базе Авијано, а ловци српског, мађарског и румунског ваздухопловства пресретали су летове компанија Ер Србија и Туркиш Ерлајнс”, наводи се.

У тексту се подсећа да су се након пада украјинске летелице Ту-141 у ноћи 10. марта хрватски политички живот и јавно мњење узбуркали због изостанка реакције НАТО интегрисаног система противваздушне и противракетне одбране.

„Командно место Торехон код Мадрида надлежно је за шири регион и тамо се сабиру радарске слике из националних система ваздушног осматрања и јављања укључујући румунски, мађарски и хрватски. Иако су радари у све три земље били активни, нису ангажоване дежурне снаге ПВО, односно ловачка авијација. У Хрватској то није било ни могуће извести јер је пар авиона МиГ-21 са аеродрома Плесо у приправности само од свитања до сумрака”, додаје се.

Због тога су из Авијана у Хрватску прелетела два авиона Ф-16Ц, који ће остати у дежурству старијих Мигова 21, док буде потребе за њиховим ангажовањем.

Портал наводи и да су Мигови 29 са батајничког аеродрома полетали на пресретање авиона Ер Србија на летовима Београд-Москва, за које је пријављено да се у њима налази бомба.

Званичних информација о тим пресретањима нема, за разлику од сличних ситуација у окружењу.

„Мађарски ловци Грипен из базе Кечкемет полетели су 14. марта на пресретање Ербаса А319 који је из Београда полетео за Москву и за који је примљена анонимна пријава да је у њему бомба. Под надзором мађарских ловаца авион Ер Србије вратио се у ваздушни простор Србије и слетео је на аеродром ‘Никола Тесла’, на процедуром предвиђени контрадиверзиони преглед. Иако је јасно да се ради о злонамерним провокацијама увек мора да се поступа по процедури за такве ситуације”, пише у тексту.

Осим Ер Србије за Москву лети Туркиш Ерлајнс који је такође имао проблема са анонимним пријавама да је у авиону бомба.

„Румунски Ф-16 су 22. марта пресрели турски путнички авион на уласку у румунски ваздушни простор који је из Москве летео за Истанбул. Турски Ербас 330 пратили су до изласка из румунског у бугарски ваздушни простор. Раније, 19. марта забележно је пресретање са Ф-16 Визеровог авиона који је летео из Грузије за Пољску, такође због лажне дојаве да се у њему налази бомба”, додаје се.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here