Biskup iz Hrvatske: Potres teško predvidiv, ne možemo se boriti kao protiv Srba

121
Foto: Hrvatski Crveni križ

Sisački biskup Vlado Košić u nedelju je održao misno slavlje u spomen na 443. godišnjici pada utvrđenja Gvozdansko 1578. godine, pa pomenuo zemljotres i Srbe uz neumesno poređenje.


Biskup je najpre rekao da su branioci Gvozdanskog svetli primer ljubavi prema domovini i žrtve za nju, prenosi hrvatski portal Indeks.

„Poznato nam je kako su pred jačom turskom silom hrabro tri meseca odolevali i nisu prihvatali nekoliko poziva na predaju, čime su mogli spasiti vlastite živote. Ali, oni su radije ostali na braniku utvrđenja Gvozdansko i na braniku Domovine negoli se pokoriti neprijatelju i njegovoj sili. Ta borba do kraja resila je i resi naš hrvatski narod, bilo da su nas tlačili Turci, bilo komunisti, bilo Srbi. Sve smo te zulume, progone i agresije hrabro odbijali jer smo imali pojedince koji su nas vodili u tom otporu i borbi za svoju zemlju“, kazao je Košić.

Onda je prešao na zemljotres, za koji je rekao da je on danas najveći neprijatelj.

 

Oops...
Slider with alias matis namestaj novooo not found.

 

„On pustoši, zavija u crno, ruši kuće i crkve, tera nas s naših vekovnih ognjišta i preti da nestanemo, da u ovim delovima Lijepe naše više ne žive Hrvati. Pre toga nas je pogodila pandemija, koja doduše nije zaratila samo protiv nas nego protiv celoga sveta i svih ljudi. I treći je, već 25 godina prisutan neprijatelj koji je u nama samima, a zove se izumiranje: ne rađaju se deca, sve nas je manje i nestajemo“, dodao je biskup Košić.

„Koji je naš odgovor, kako se poput branioca Gvozdanskog hrabro boriti – i pobediti te današnje neprijatelje? Potres je teško predvidiv, ne možemo se protiv njega boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba. On je podmukao neprijatelj koji sve napada, ne gleda ko je ko niti dolazi najavljen, nikad ne znamo kada će udariti i što će srušiti, koga proterati iz njegovog doma, kome će se doslovno oduzeti tlo pod nogama. Međutim ima leka toj pošasti. To je naša hrišćanska ljubav“, zaključio je Košić.

POGLEDAJTE: Novi zemljotres u Petrinji, osetio se i u Novom Sadu i Beogradu

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here