Crna Gora uvela nove sankcije Rusiji

Crna Gora je prihvatila nove restriktivne mere EU zbog pripajanja Krima Rusiji

383
Ilustracija: Depositphoto/ Xload

Deklaracija visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, kojom se potvrđuje da se Crna Gora usaglasila sa novim merama Evropske unije, objavljena je juče u Briselu.


Na listu lica, subjekata i tela koja podležu takvim merama dodato još osam imena.

Na crnoj listi EU, koju je prihvatila Crna Gora, nalazi se i Leonid Mihajluk, šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) na Krimu i Sevastopolju.

„Deklaracija visokog predstavnika u ime EU o usklađivanju određenih zemalja u vezi sa restriktivnim merama u pogledu akcija koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. Savet je 11. oktobra 2021.godine usvojio Odluku (CFSP) 2021/17921 o izmenama i dopunama Odluke 2014/145/CFSP. Odlukom Saveta osam lica dodaje se na listu lica, subjekata i tela koja podležu restriktivnim merama“, navodi se u deklaraciji visokog predstavnika EU za spoljnu politku i bezbednost.

Navodi se da se zemlje kandidati Crna Gora i Albanija, EFTA država Norveška, članica Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina, pridružuju ovoj odluci Saveta.

„Oni će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je“, piše u tekstu deklaracije.

Odlukom od 11. oktobra Evropska unija je proširila svoju crnu listu na osam ruskih pojedinaca zbog pripajanja Krima Rusiji 2014. godine. Ova oblast je pripojena Rusiji nakon lokalnog referenduma koji Brisel odbija da prizna.

Prema Službenom glasniku EU, pojedinci obuhvaćeni novim sankcijama su Leonid Mihajluk, šef ruske Federalne službe bezbednosti na Krimu i Sevastopolju, Vladimir Terentijev, načelnik Glavnog istražnog odeljenja Istražnog komiteta Rusije za Krim, i vojni tužilac u Rostovu na Donu.

Na crnoj listi je, pri sadašnjem stanju, 185 pojedinaca i 48 pravnih lica. Restriktivne mere uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Ove pojedinačne sankcije su deo tri ture sankcija koje je EU uvela Rusiji 2014. godine, zajedno sa sektorskim ekonomskim sankcijama koje su produžene u julu do 31. januara 2022. Sankcije uvedene građanima i kompanijama na Krimu ostaće na snazi do kraja juna.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here