Grčka donela nova pravila za turiste – Ovo je potrebno za ulazak

Pravila važe do 7. juna ove godine.

788
Foto: Free Images, ilustracija

Dana 29.05. doneta je nova, zajednička ministarska Odluka grčke Vlade koja se tiče odredbi o ulasku stranih državljana u Grčku.


Po ovoj odluci, koja će važiti do 7. juna ove godine, kompletiran je spisak uslova za ulazak stranih državljana u Grčku.

Deca starija od pet godina i dalje moraju da imaju pcr test. Novina je da se propuštaju i turisti iz BIH, pa i Republike Srpske, što do sad nije bio slučaj.

Spisak uslova za ulazak u Grčku je sledeći:

1) Popunjen formular PLF

Ovaj formular možete pronaći na OVOJ stranici.

2) Dokaz o imunizaciji

Ova potvrda može biti u formi potvrde vakcinacije bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji pri čemu poslednja doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre dolaska.

Ako niste vakcinisani, morate imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata (i dalje obavezan za decu iznad pet godina – koja su napunila pet i iznad). A ako ste preležali korona virus, treba da date na uvid potvrdu da ste bolovali od kovida u periodu od dva do devet meseci pre dolaska. To potvrđujete tadašnjim pozitivnim PCR ili antigenskim testom kojim vam je virus dijagnostikovan.

Novine u odredbi

Novo je što se menja zabrana ulaska u zemlju građanima Bosne i Hercegovine koji od danas ulaze pod istim uslovima kao i oni državljani koji su ranije stekli tu dozvolu (pr. Srbija ili Severna Makedonija).

Ništa se, međutim, nije promenilo za građane Crne Gore. Ukoliko imaju supružnika ili roditelja sa srpskim pasošem (ili pasošem EU) ili neke od zemalja koja ima dozvolu za ulazak, mogu u konzularnom odeljenju grčke Ambasade u Podgorici zatražiti dozvolu.

Prelaz Evzoni i dalje ostaje otvoren od 7 – 23 (po grčkom vremenu).

Prelaz Promahonas ostaje otvoren celodnevno.


Pogledaj: Letovanje u Grčkoj avionom ove godine nikad jeftinije


 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here