Хрватска представила кованицу евра са ликом Тесле

295
Извор: Спутњик, фото: Танјуг / Зоран Жестић

Председник хрватске владе Андреј Пленковић председавао је седници на којој је представљено како ће изгледати хрватске кованице евра, међу којима је и она са ликом Николе Тесле.


Свака земља ЕУ има могућност да на једној страни кованице има неки национални мотив, а у Хрватској су прихваћени следећи предлози: мотиви ће бити шаховница, и то на свим кованицама, затим карта Хрватске, куна, Никола Тесла и глагољица, наводи Индекс.

Шаховница ће бити подлога, а онда карта Хрватске на два евра, куна на један евро, Тесла на 50, 20 и 10 центи и глагољица на којој ће писати ХР на 5, 2 и 1 центу, откривено је још раније, након чега је расписан конкурс.

Кованица ће вредети у читавој Европској унији. Хрватским националним планом замене хрватске куне евром, који је влада донела 2020. године, предвиђен је одабир мотива и њихов графички дизајн за националну страну еврокованица, а Хрватска народна банка одређена је као институција која ће организовати набавку новчаница и кованог новца евра.

За разлику од новчаница евра, које су једнаке у свим чланицама ЕУ, ковани новац евра и цента носи информацију земље која га је издала те на наличју приказује националне симболе те земље. Наличје кованица назива се стога и националном страном кованица евра и цента.

Када Хрватска уведе евро за своју валуту, еврокованице издате у Хрватској налазиће се у оптицају и једнако ће вредети у свим државама ЕУ.

„Одабир мотива стога је посебно важан, јер ће се кованице с мотивима који симболизирају Хрватску користити и изван њених граница. С обзиром на захтевност производње кованог новца, припремне активности већ су започете. Израда оптицајног кованог новца евра с хрватском националном страном требала би започети најраније шест мјесеци пре дана увођења евра, односно након Одлуке Вијећа ЕУ да Хрватска уводи евро“, саопштено је из Владе Хрватске.

Кованица од 2 евра имаће и стих из Гундулићеве Химне слободе „О лијепа, о драга, о слатка слободо“.

Иначе, информација да ће се на хрватском евру наћи лик Николе Тесле изазвала је реакције НБС у јулу прошле године.

У Народној банци Србије сматрају да би стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице евра представљало присвајање културног и научног наслеђа српског народа.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here