Lajčak: Imamo dogovor, Priština i Beograd postigli sporazum o deeskalaciji

Postignut dogovor Beograda i Prištine

359
Фото: РТВ

„Imamo dogovor! Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut. Zahvaljujem Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi“, napisao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na Tviteru, a prenosi N1.


On je objavio i tri tačke oko kojih su se dve strane dogovorile.

1. Specijalne jedinice kosovske policije, sada raspoređene na prelazima na Kosovu Srbije Jarinju i Brnjku povućiće se, a istovremeno će biti uklonjene i barikade, počev od 2. oktobra u 8.00 i neće trajati duže od 16.00. Kfor će rasporediti svoje snage na Jarinju i Brnjku pre početka simultane akcije i ostaće tamo dve sedmice, kako bi održavao bezbednost i slobodu kretanja.

2. Počev od 4. oktobra u osam ujutru, kao privremena mera primenjivaće se režim nalepnica onako kako je dogovoreno u dijalogu uz posredovanje EU, dok se ne dođe do trajnog rešenja.

3. Biće formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici Evropske unije, Beograda i Prištine, i da će njom predsedavati EU. Cilj Radne grupe biće pronalaženje stalnog rešenja za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU. Prvi sastanak Radne grupe biće 21. oktobra 2021. u Briselu. U roku od šest meseci od prvog zasedanja, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju u dijalogu na visokom nivou.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here