Nacionalne manjine imaju pravo na školovanje na maternjem jeziku

Školovanje na osnovu ustavnog zakona i to pravo se ne sme i ne može ukinuti, kaže zamenik gradonačelnika Vukovara

129
Фото: Canva

VUKOVAR: Pripadnici srpske zajednice, ali i drugih nacionalnih manjina imaju pravo na školovanje na maternjem jeziku na osnovu ustavnog zakona i to pravo se ne sme i ne može ukinuti, kaže zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice Srđan Kolar.


Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava inicirao je da se ukinu „odvojeni razredi“ za hrvatsku i srpsku decu, a Kolar ističe da se mora raditi na tome da deca pripadnika srpske zajednice ne zaborave svoje pismo i da uče o svojoj matičnoj zemlji i narodu.

Kolar je za „Politiku“ rekao da se u Vukovaru duže od osam godina ne poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji govori o pravima srpske zajednice na jezik i pismo, odnosno na dvojezičnost.

Predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština u Vukovaru Milica Stojanović poručuje da je izvršen veliki pritisak na srpsku zajednicu, koja je, kaže, čak ispala problematična i kriva za sve što se dešava u Vukovaru.

– Ovo je sad još teži pritisak i to na roditelje kojima je data mogućnost i koji se ako žele da upišu dete u školu po modelu A, a to podrazumeva da se celokupna nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, tretiraju kao neko ko ne poštuje dovoljno Republiku Hrvatsku – kaže Stojanović.

Da je reč o politizaciji i nekim drugim skrivenim interesima smatra Aleksandar Tolnauer, predsednik saveta za nacionalne manjine Hrvatske.

– Tu ima puno nelogičnosti. Kad biste analizirali one koji su protiv tri modela obrazovanja Srba, ispalo bi da tu postoji nešto protiv čega su se oni borili, kao da su Srbi tu gazde i rade šta hoće – objašnjava Tolnauer.

U Hrvatskoj manjinsko obrazovanje dostupno je kroz tri modela A, B i C.

Model A podrazumeva da se celokupna nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, kroz B se na srpskom jeziku odvija nastava predmeta značajnih za istoriju, jezik i kulturu.

Model C podrazumeva dopunsku nastavu na kojoj se izučavaju sadržaji u vezi sa nacionalnom kulturom, pismom i jezikom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here