Пала Влада у Црној Гори!

302
Foto: Pixabay

Скупштина Црне Горе изгласала је неповерење Влади Здравка Кривокапића. За неповерење Влади су гласала 43 посланика опозиције и посланичког клуба „Црно на бијело“ чији је део Грађански покрет УРА Дритана Абазовића.


Скупштина се на две одвојене ванредне седнице изјашњавала о скраћењу мандата парламенту и о смени владе премијера Здравка Кривокапића. За прву седницу није усвојен днвени ред, као ни јуче за смену вицепремијера Дритана Абазовића, док је расправа о поверењу Влади почела са неколико сати закашњења.
На седници о неповерењу Кривокапићевој влади, коју су предложили Грађански покрет УРА вицепремијера Дритана Абазовића и опозиционе странке на челу са Демократском партијом социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића, за изгласавање неповерења гласало је 43 посланика.

Против је било 11 посланика, 54 посланика је гласало.

Пре гласања посланици Демократског фронта (ДФ), Социјалистичке народне партије (СНП), Покрета за промјене (ПзП), Максим Вучинић (Радниичка партија) су напустили салу. У сали није био ни посланик Демоса Миодраг Лекић..

Предлог за гласање о неповерењу образложио је посланик ГП УРА Милош Конатар, који је рекао да није веровао да ни премијер нити министри, осим министра капиталних инвестиција Младена Бојанића, неће бити у сали кад се буде расправљало о неповерењу Влади.

“Њихов однос је један од разлога што о овоме разговарамо. Разговарамо о одлуци која је тешка. Тешка времена и политичка криза захтијевала је од нас тешке одлуке. Ми смо спремни да за ову одлуку И да преузмемо одговорност”, рекао је Конатар.

Рекао је и да се “ДПС се не враћа на власт, неће бити део владе, а црква неће бити угрожена.

Жустра расправа

У Скупштини се нешто раније повела жустра расправа изеђу посланице СДП-а Драгиње Вуксановић Станковић и посланика СНП-а Владимира Јоковића. Како је казала Вуксановић Станковић могу само да сањају да ће програм нове мањинске владе бити Темељни уговор са СПЦ, попис и Отворени Балкан. Посланица СДП-а казала да неће допустити Темељни уговор који је супротан националним интересима као и да не можемо “и уз гусле и уз дипле, не можемо и српски свет и ЕУ.

Не може нам црква бити изнад државе и не можемо негирати црногорску нацију, геноцид у Сребреници… и ићи у ЕУ. Та Влада нема шансе”, поручила је посланица СДП-а.

Јоковић је оценио да Отворени Балкан није српски свет.

Она је поздравила ову Владу речима “како дошла тако пошла” ,а потом истакла да “ми који волимо државу мораћемо да радимо на санирању штете”.

На излагање Вуксановић Станковић реаговао је посланик ДФ-а, Славен Радуновић захваливши посланици СДП-а поручујући да је “сигуран након овога да неће тражити СДП за партнера”. На шта му је она одговорила: “нема на чему”.

Потом је право на коментар искористио Јоковић.

Он је поручио посланици СДП-а да “називати Владу националистичка и фашистичка није примерено”.

“Није била фашистичка. Постављам питање – Да ли Црна Гора може да крене неким путем. Сви су овде издајници, па онда питам све шта то има више да се изда”, казао је Јоковић.

Сматра да сви морамо спустити ту реторику.

“Бићу јако незадовољан као грађанин, ако неки који су обављали функције и били посланици буду ишли у Спуж”, додао је Јоковић.

Није, како каже, никада рекао да ће потписати или неће Отворени Балкан.

“Ниједну Владу нити ћемо бити, нити подржавати која неће потписати Отворени Балкан. у реду, Ви сте рекли своје ми своје. Отворени Балкан није српски свет, њега подржава Европска унија. Када то могу да потпишу Вучић, Рама, Заев, зашто не би могла Црна Гора”, упитао је Јоковић.

Оцењује да реторика Вуксановић Станковић неће дати допринос.

“Ја ћу увек оваква бити у одбрани Црне Горе и њених националних интереса”, одговорила је.

“Али ви сте Јоковићу изјавили да за Вас 21. мај није историјски датум. Обележаваћемо све дане, а Дан независности сада није битан за црногорску историју. То вама није битно, нама је итекако битно. Мораћете да се оградите од оваквих ставова ако мислите о помирењу. Ако оћете помирење, морате нето да научите о црногорској историји, господине Јоковићу”, апострофирала је Вуксановић Станковић.
Додаје да могу да имају политичке ставове о којима се слажу или не, али да њој “не дели лекције”.

Кажите вашим бирачима, поручила је, са ким сте се састајали последних месец и по дана иза њихових леђа. М”оји бирачи са мном знају увек на чему су”, закључила је посланица СДП-а.

Коњевић: Влада није била толико лоша колико је сад критикују

Посланик и председник СДП-а, Рашко Коњевић рекао је да “ова Влада није била толико лоша колико је ова парламентарна већина сада критикује”.

“Лако је када неко пада да му натоварите и што јесте и што није, а пола године сте купили политичку храброст да покушате да је срушите”, истакао је Коњевић.

Ова Влада је, како је оценио, показала да не зна ништа.

“Али у економији је било ствари које је урадила како треба и фер је то рећи. Није то било идеално, далеко од идеалног”, казао је посланик СДП-а.
Додао је да Влада не зна ништа на унутрашњем плану то најбоље показује Кривокапић.

“Данас је без знања министра унутрашњих послова и његовог ресора предложио да Влада расправља о изменама критеријума за стицање црногорског џрављанства. То Кривокапић ради свесно и чини злоупотребу службеног положаја. Позивам министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића да против Кривокапића поднесе кривичну пријаву. Јер то не може да ради ниједан премијер који жели да поштује Устав и законе”, навео је Коњевић.

Здравко Кривокапић је, казао је Коњевић, умислио да му не треба нико.

“Пола године је умислио да му не треба парламент. Долазио је кад му је одговарало, кад би дошао онда би нам свашта говорио. Сада када је видио да ће да буде смењен, не требају му ни министри”, рекао је он.

Коњевић је казао да је “резултат политичког деловања опозиције”, да ће ова Влада да падне.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here