Podgorica dobila park posvećen Đorđu Balaševiću

Simbolično, kao u Balaševićevoj pesmi "Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah"

125
Foto: Youtube/Screenshot

U Podgorici je u utorak (11.05.) svečano otvoren park posvećen nedavno preminulom novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću.


Simbolično, kao u Balaševićevoj pesmi „Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah“ gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktorka gradskog preduzeća „Zelenilo“ Daca Popović, na njegov rođendan, posadili su orah i predali građanima na upotrebu još jedan novi park, prenosi RTCG.

Gradonačelnik je poručio da je Podgorica odlučila da se „Panonskom mornaru“ oduži na ovaj način i ovekoveči uspomenu na njega.

U tematskom parku, koji se prostire na 7.000 metara kvadratnih, posađeno je 68 sadnica drveća od kojih svaka simbolizuje po jednu godinu života Balaševića, a sve posađene vrste opevane su u njegovim pesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru.

Takođe, posađeno je i više od 80 sadnica žbunja, perena, ruža, ruzmarina, a trava je posejana na svim slobodnim površinama, na 5.600 metara kvadratnih.

U parku su izgrađene staze od rizle, tri betonska platoa, ugrađeno je 19 parkovskih klupa kao i četiri ljuljaške za odrasle i tri za decu.

U parku je duž pešačkih staza postavljeno 11 tabli sa stihovima najpoznatijih Balaševićevih pesama.

Park je i osvetljen, a ukupna vrednost radova iznosi oko 100.000 evra.


Pogledaj: U Vukovaru grupa od sto mladića uzvikivala „Ubij Srbina“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here