Potpisan Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu

U okviru regionalne inicijative za saradnju "Otvoreni Balkan"

105
Izvor: instagram buducnostsrbijeav

TIRANA : Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su danas u Tirani Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu, u okviru regionalne inicijative za saradnju „Otvoreni Balkan“.


Taj sporazum će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole za te tri zemlje.

Trojica lidera potpisala su i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadni Balkan potpisali su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Albanije Frida Krifca i zamenik ministra poljoprivrede Severne Makedonije Trajan Dimkovski.

Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS) potpisali su ministar finansija Siniša Mali i ministar finansija Albanije Delina Ibrahimaj.

Takođe, na sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS) potpis su stavili zamenik ministra finansija Severne Makedenije i ministar finansija Albanije..

Sporazum o saradnji akreditacionih tela tri zemlje potpisan je na marginama samita.

Potom će biti održan Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji i na kraju će trojica lidera održati konferenciju za medije.

Vučić: Poljoprivreda među najvažnijim oblastima za saradnju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na sednici inicijative Otvoreni Balkan posvećenoj poljoprivredi, da potpisani sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje, otvara velike mogućnosti za pospešivanje trgovinske razmene, te da bi uskoro ona mogla dostići nivo od milijardu evra.

Vučić je, u svom izlaganju, istakao je da su tri države spremne na saradnju u mnogim oblastima, a da je poljoprivreda jedna od najvažnijih kojoj će se posvetiti u narednom periodu.

Međutim, on je ukazao da se ne radi samo o slobodom protoku namirnica, ili sirovim proizvodima, razmeni namirnica, već saradnji i u oblasti veštačke inteligencije, robotike, IT industrije, koji mogu podržati razvoj poljoprivrede u budućnosti.

Vučić je preneo da Srbija sa Albanijom ima trgovinsku razmenu u poljoprivredi u vrednosti od 70 miliona evra, a sa Severnom Makedonijom od 216 miliona evra, ukazujući da su to male vrednosti, ali da je uveren da se može uskoro postići nivo od milijardu evra.

Potpisivanje sporazuma, prema njegovim rečima, omogućiće ubrzanje procesa razmene poljoprivrednih proizvoda i smanjenje gubitaka zbog dugog čekanja na granici.

Rekao je da su potencijali za rast beskonačni, i kazao da, kada se čuje podatak da razmena u poljoprivredi može preći vrednost od milijardu evra, to pokazuje koliko ova saradnja može biti značajna za BDP-e zemalja učesnica.

Takođe je kazao da postoji puno instituta, institucija, organizacija koje treba da se povežu, te je podržao ideju premijera Albanije Edija Rame da se na sledeći sastanak pozovu te instituicije.

„Moramo da povežemo ljude da razmenjuju ideju umrežavanja i povezivanja naših zemalja“, rekao je on.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here