Први случај мајмунских богиња регистрован у Црној Гори

Црна Гора се тако придружила списку од 79 држава код којих је регистровано ово обољење

253

Лабораторија Одељења за молекуларну дијагностику Института за јавно здравље Црне Горе је детектовала, а у сарадњи са Институтом за виросологију, вакцине и серуме „Торлак“ и потврдила први случај оболевања од мајмунских богиња, саопштено је из IJZ–а.


Црна Гора се тако придружила списку од 79 држава код којих је регистровано ово обољење, преноси Ртцг.

– Спроведене су све неопходне мере према оболелом и контактима, у циљу спречава и сузбијања ширења поменуте заразне болести. Такође су обавештене све надлежне институције у складу са националним и међународним протоколима. Регистровани случај је црногорски држављанин и доброг је општег стања – наводи се у саопштењу.

Мајмунске богиње обично почињу грозницом, боловима у мишићима, умором и главобољом, може се јавити бол у грлу и кашаљ.

Такође, може доћи до увећања лимфних чворова (лимфаденопатија). У периоду од 1 до 3 дана (понекад и дуже) након појаве грознице, код пацијента се развија оспа, која често почиње на лицу (у 95% случајева), а затим се шири на екстремитете (дланови и табани у 70% случајева) и друге делове тела (орална слузокожа, гениталије, коњунктиве, рожњача). Осип пролази кроз фазе макуле, папуле, везикуле, пустуле и крусте које на крају отпадну. Болест обично траје 2-4 недеље.

Институт за јавно здравље Црне Горе апелује на грађане да се придржавају превентивних хигијенско-епидемиолошких мера и поштују препоруке здравствених институција.

Институт за јавно здравље Црне Горе ће наставити да прати епидемиолошку ситуацију везано за оболевање од мајмунских богиња и у складу са њом даље обавештавати јавности.


Прочитај више: 

Како се преносе мајмунске богиње и шта можете урадити да се заштитите

План Србије за мајмунске богиње – карантин или само надзор?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here