Рекордне цене: Где је најјефтиније, а где најскупље гориво у региону

Преко ноћи од најјефтинијег до најскупљег горива у региону

345
Фото: tapanakorn/Canva free photos

Цене основних горива у Словенији колико до јуче биле су најниже у региону, али се од 21. јуна, када је дошло до промене цена у четири државе са простора бивше СФРЈ, најјефтинији дизел и бензин од 95 октана точе на бензинским пумпама у Републици Српској.


Највећа малопродајна цена основног бензина на пумпама ван ауто-путева одлуком Владе Словеније повећана је од уторка са 1,56 на 1,75 евра, док је цена дизела „скочила“ са 1,67 на 1,85 евра по литру. Тиме је дизел у Словенији буквално преко ноћи прешао пут од најјефтинијег до најскупљег горива у свим државама бивше Југославије, не рачунајући Босну и Херцеговину у којој цене нису ограничене, па можете проћи и скупље и јефтиније него у осталим земљама.

Од уторка, 21. јуна нове цене основних горива важе и у Хрватској. На бензинским пумпама ван ауто-путева основни дизел кошта 1,74 евра, док је бензин од 95 октана сада најскупљи у Хрватској – 1,79 евра. Опет, не рачунајући суседну БиХ.

Владина уредба којом су ограничене цене основних горива на бензинским пумпама које нису на ауто-путевима биће на снази две недеље и, према речима хрватског премијера Андреја Пленковића, односи се на 94 одсто бензинских пумпи.

Преосталих шест одсто пумпи налази се на ауто-путевима и пожељно их је избећи у широком луку јер је на њима литар дизела 1,93 евра, док бензин кошта 1,87 евра. Уредба се не односи на премијум горива, чија се цена формира слободно.

Одговарајући на питање новинара очекује ли у туристичкој сезони веће гужве на пумпама ван ауто-путева због нижих цена горива, хрватски министар привреде Давор Филиповић рекао је да „постоји могућност да ће се неко зауставити и наточити гориво“, али је додао да је уверен да ће то бити „мањи део туриста“.

Несташице горива на пумпама у Словенији

У многим местима у Словенији грађани у недељу нису могли да наточе гориво на бензинским пумпама, а проблеми су се јављали код свих добављача.

Непријатно изненађени грађани по доласку на пумпу добијали су поруку да горива тренутно нема на залихама због повећане потражње, а снабдевање горивом нормализовало се у понедељак.

Цене горива у Босни и Херцеговини нису ограничене и разликују се дословно од пумпе до пумпе, па је тако у Кантону Сарајево бензин могуће купити за 1,69 евра по литру, а свега неколико стотина метара даље за чак 1,82 евра. Према писању тамошњих медија, слична ситуација је и са дизелом, чија се цена креће у распону од 1,77 до 1,92 евра. У Тузланском кантону цене бензина крећу се од 1,69 евра па навише, а дизел је око 1,79 евра.

У Републици Српској су цене знатно повољније, па се тако у Бањалуци литар бензина од 95 октана може пронаћи за 1,65 евра, а дизел горива за 1,70 евра. На бензинским пумпама у Брчко дистрикту гориво је мало скупље – основни бензин кошта око 1,73 евра, док је дизел могуће купити за 1,78 евра.

Гориво је од 21. јуна скупље и у Црној Гори, упркос томе што је Влада недавно смањила акцизе за педесет одсто. Евродизел је поскупео за чак 20 центи, па ће у наредних 15 дана коштати 1,78 евра, док је евросупер 95 поскупео са 1,65 на 1,73 евра.

Повољније цене горива у односу на већину држава на простору некадашње СФРЈ дуги низ година имала је Северна Македонија, али је актуелна криза променила тај однос. Најновијом одлуком регулаторних тела која важи од 21. јуна цене бензина и дизела у тој земљи су изједначене – 1,78 евра.

Грађани Србије бензин од 95 октана тренутно плаћају 198 динара, што је по актуелном средњем курсу НБС 1,69 евра, док је цена за литар дизела 209 динара, односно 1,78 евра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here