Srebrenica: Usvojena rezolucija o stradanju srpskog naroda

Srebrenička Skupština opštine usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici

131
Izvor: SRS

BANjALUKA: Srebrenička Skupština opštine juče (02.07.) je usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. veku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu, prenose banjalučki mediji.


Za ovu odluku glasali su srpski odbornici jer su bošnjački napustili sednicu nakon duge rasprave.

Inicijativu za donošenje Rezolucije podneo je potpredsednik Skupštine opštine Radomir Pavlović iz SNSD-a, koji je rekao da ovaj dokument treba da pokaže obim srpskog stradanja i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. veku, prenela je RTRS.

„Na ovaj način želimo da pokažemo da je neopravdano proglašavati srpski narod genocidnim nakon ovolikih žrtava i njegove odbrambene, slobodarske i večite borbe na strani pobednika protiv osvajača“, rekao je Pavlović.

On je istakao da Rezolucija predstavlja samo istinu i ne umanjuje žrtve drugih naroda.

Zaključeno je da se tekst Rezolucije prosledi Narodnoj skupštini Republike Srpske da zauzme stav o ovom pitanju.

Dokument će biti prosleđen i parlamentu Crne Gore da se i on upozna sa srpskim stradanjima u Srebrenici, prenosi RTRS.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da se više ne može ćutati na ono što se radi srpskom narodu i pritiscima koji se na njega vrše donošenjem raznih rezolucija, kojima se Srbi okrivljuju za ono što nisu počinili.

„Skupština opštine Srebrenica morala je da reaguje. Ovo je pravi potez da se zaštite srpski interesi. Ova rezolucija je donesena radi istine i zaštite srpskog naroda i ne umanjuje interese drugih“, istakao je Grujičić.

On je rekao da je Rezolucija zasnovana na naučnim dokazima i istini i ne ugrožava tuđi interes, niti umanjuje i vređa bilo koju žrtvu.

„Rezolucija pokazuje da je u celoj BiH stradao srpski narod, i to dokumentovano, bez ikakvih laži i podvala, dok, na drugoj strani, postoje razne malverzacije koje su bacile senku na istinske nevine žrtve“, kazao je Grujičić.

 

Na ovoj sednici je zatraženo da se van snage stavi ranije doneta odluka o posebnom statusu i izdvajanju Srebrenice iz sastava Republike Srpske, koju je neustavno donela tadašnja bošnjačka skupštinska većina.


Pogledaj: Odahnite, nasrtljivi trgovci uskoro više neće smeti da vas zovu

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here