U Hrvatskoj obavezne kovid potvrde za ulazak u javne i državne ustanove

Već su održani i prvi protesti

253
Izvor: EPA-EFE (Ciro Fusco)

ZAGREB: Kovid potvrde koje dokazuju da je osoba vakcinisana, ili je preležala kovid-19, ili je negativna na testu, od utorka (16.11.), postaju obavezne za ulazak u javne i državne ustanove, čime vlast želi dodatno da zaštiti zdravlje građana, podstakne ih na vakcinaciju i osigura dostupnost zdravstvenog sistema.


Prema odluci Nacionalnog štaba civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao moraće da pokažu svi koji su zaposleni u javnom sektoru kao i oni koji rade u lokalnim samoupravama, prenosi HINA.

Za one koji se nisu vakcinisali, a nisu ni preležali kovid-19, uvodi se bezbednosna mera obaveznog testiranja na korona virus i propis da se bez potvrde ili testa ne može ući u radni prostor. Zvaničnici, službenici i radnici u javnim ustanovama i preduzećima čiji su osnivači država, županije, gradovi i opštine dužni su da pokažu svoje potvrde licu koje je ovlastio poslodavac, a ukoliko to odbiju neće moći da uđu u radni prostor. Kovid potvrde se uvode i u škole, ali samo za zaposlene.

Hrvatska će za dan ili dva preći broj od 10.000 umrlih od posledica korona virusa, a Zvonimir Šostar donedavni šef Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar“, podseća da je on ranije izjavio da će taj broj umrlih biti dostignut do Božića, odnosno do kraja decembra.

Komentarišući broj smrtnih slučajeva od korona virusa, Šostar je za zagrebačku N1 rekao da je „umro jedan Beli Manastir, jedan Knin…“

– Nije dobro. Tada je to bila stravična izjava i neki su mi kolege rekli da nisam normalan, tužan sam jer nisam pogodio, jer ćemo praktično 10.000 umrlih imati mesec i po dana ranije. Umro je jedan Beli Manastir, jedan Knin i s time se moramo suočiti – rekao je Šostar.

On je izrazio žaljenje zbog mnogobrojnih protesta protiv imunizacije, jer, ističe, vakcina je najviši domet medicine u 20. veku. Iako su, prema njegovim rečima, brojevi novozaraženih veliki, veruje da neće biti lokdauna i da će se ljudi vakcinisati u što većem broju. Jer, kako poručuje, bolničke postelje koje zauzmu covid-bolesnici uvek su postelja manje za teške bolesnike.

Prvi protesti zbog obaveznih kovid potvrda

U Hrvatskoj su u utorak (16.11.), održani prvi protesti pošto je na snagu stupila odluka o obaveznim kovid potvrdama za ulaz u javne i državne ustanove. Deo pripadnika pravosudne policije i radnika zatvorskog sistema jutros od 6:30 protestuje pred zatvorom u Remetincu, prenosi Index. Oni ne prihvataju pokazivanje kovid potvrde prilikom dolaska na posao.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here