Ukidanje graničnih kontrola između Srbije, Makedonije i Albanije od 2023.

"Idete od Beograda do Tirane i niko vas ne zaustavlja"

599
Foto: Beta (AP)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas (29.07.) u Skoplju da je dogovoreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.


– Mi smo sinoć dali jedan zadatak. Pokušaćemo i daćemo sve od sebe. Nije to lako. Jedan uslov je bio poverenje. Drugi uslov je hoće li naše tri zemlje i naše tri vlade biti u stanju da brzo isporuče rezultate. Hoćemo li moći da prevaziđemo sve slabosti naših administracija. Ako to budemo u stanju – 1. januara 2023. mi nemamo granice između naših zemalja. Imamo ih, ali nema granica za naše građane. Idete od Beograda do Tirane i niko vas ne zaustavlja. I obrnuto – rekao je Vučić na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u Skoplju.

Prema njegovim rečima, „to će olakšati kretanje građana i povećati njihovu sigurnost, jer vlasti kad se uvežu u jedan sistem znaju i ko im je organizovani kriminal i ko su ljudi koji su se bavili ne znam kojim poslovima i sve tri zemlje reaguju zajednički i reaguju istovremeno“.
Vučić je na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju rekao i da se između njega i premijera Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame, u poslednje dve godine razvilo iskreno poverenje i da je to ključno za dalje povezivanje, zajednički nastup i napredak tri zemlje.
– U poslednje dve godine između nas se razvilo iskreno poverenje u smislu odnosa prema regionu, u smislu odnosa prema Evropi i svetu. Jesmo na evropskom putu, ali nismo ni glupi, ni naivni da verujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja ukoliko to sami ne budemo činili – rekao je Vučić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here