Влада Северне Македоније прогласила енергетску кризу

Одлуке ће почети да се примењују од 1. септембра

211
Фото: Pixabay

СКОПЉЕ – Влада Северне Македоније донела је одлуку о проглашењу кризног стања у снабдевању електричном енергијом на територији целе земље и у снабдевању топлотном енергијом на подручју града Скопља, јавили су македонски медији.


Прва одлука је донета због недостатка топлотне енергије, могућности коришћења алтернативног горива и стања на тржишту топлотне енергије, док је друга донета због недостатка струје и стања на тржишту електричне енергије, саопштила је македонска влада.

Одлуке ће почети да се примењују од 1. септембра и трајаће 30 дана. То у пракси значи да ће влада финансијски помоћи државног произвођача електричне енергије АД ЕСМ у обезбеђивању потребног мазута и угља како би сва енергетска постројења била у функцији.

Ово је друга кризна ситуација, прва је завршена првог јуна, наводи Телма. Од првог септембра, када ће на снагу ступити кризно стање, на снагу би требало да ступе и последње донесене владине мере штедње електричне енергије које ће важити до краја марта наредне године, преноси МИА.

За јавне институције оне ће бити обавезне, а за домаћинства и фирме имаће облик препоруке. Оне подразумевају обавезе попут искључења декоративног осветљења фасада, некоришћења јавног осветљења када има довољно природног светла, као и да се клима уређаји не подешавају ниже од 27 степени у сезони хлађења и не више од 20 степени у грејној сезони, замену старих сијалица штедљивим и и обавезу да се искључују рачунари.

Са пакетом мера штедње предвиђена је уштеда до 15 одсто, наводи МИА.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here