Završen protest u Tirani, zapaljena srpska zastava; Petković: Haos režirali ekstremisti iz Prištine

Učesnici protesta zapalili su zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do Vlade

217
Foto: Извор: EPA-EFE/Malton Dibra

TIRANA: Protest Ispred Vlade Albanije u Tirani protiv inicijative „Otvoreni Balkan“, u organizaciji frakcije albanske opozicione Demokratske stranke bivšeg premijera Saljija Beriše, okončan je.


Učesnici protesta zapalili su zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do Vlade, praćeni burnim odobravanjem okupljenih, a jedan dečak je pao sa bandere pokušavajući da obori zastavu.

Učesnici protesta, na čelu sa Berišom, prethodno su se okupili ispred sedišta Demokratske stranke u Tirani i onda su prošetali do zgrade Vlade, gde je postavljena bina, a nedaleko odatle se nalazi i ambasada Srbije u Tirani, javlja izveštač Tanjuga.

Mediji su prenosili ovih dana da će na taj protest navodno doći i Albanci sa KiM, ali i Albanci iz Preševske doline.

Beriša je okupljenima na protestu večeras poručio da je „Otvoreni Balkan projekat koji ima za cilj uspostavljanje srpske hegemonije na ovim prostorima“.

„Mi smo protiv ovog projekta jer je istorija pokazala da je jedan od najvećih promašaja bila ideja srpske hegemonije na našem poluostrvu. Mi smo protiv ovog projekta jer je u suprotnosti sa našim nacionalnim projektom“, rekao je Beriša, prenela je „Koha ditore“.

Vučić je večeras imao zajedničku večeru sa Ramom i Zaveom, a sutra će uslediti radni sastanci i predviđeno je potpisavanje šest sporazuma.

Mediji: Uhapšene dve osobe zbog paljenja srpske zastave

Dve osobe uhapšene su večeras zbog paljenja srpske zastave tokom protesta u Tirani, javlja albanski portal Top čenel.

Oni su odvedeni u policijsku stanicu na ispitivanje, prenosi prištinski Reporteri.

Petković: Haos u Albaniji režirali ekstremisti iz Prištine

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je „današnji haos i divljanje u Albaniji“ režirano direktno od strane ekstremista i političara iz Prištine.

To, kako navodi, pokazuje da „albanski glasač Aljbin Kurti ne preza ni od jedne prilike da izazove nasilje, baš kao što je činio i na severu Kosova i Metohije“.

„Dok se predsednik Aleksandar Vučić zalaže za regionalnu saradnju, mir i stabilnost kroz inicijativu Otvoreni Balkan, ekstremističke grupacije na sve načine pokušavaju da ga zaustave na tom putu. Jasno je da kroz Saljija Berišu govore Kurti i Haradinaj, ali da mu se raduje i opozicija u Beogradu, predvođena Đilasom, Tadićem i Jeremićem“, smatra Petković i zaključuje da nisu ekstremisti danas samo zapalili srpsku zastavu, već su, dodaje, želeli da zapale region i Zapadni Balkan pretvore u bure baruta.

To im neće poći za rukom kao što im nije uspelo da danas u Tirani zaustave predsednika Vučića jer će njegova vizija Otvorenog Balkana i prosperitetnog regiona pobediti sve ekstremiste i neprijatelje mira i stabilnosti“, poručuje Petković.

Dodaje da će Beograd svom svojom snagom i politikom nastaviti da bude primer i oličenje regionalne saradnje, mira i ekonomskog prosperiteta, ali i glavni grad gde su svi dobrodošli i gde se zastave drugih država poštuju.

Rama: Neka osećaju sramotu oni koji su ovo radili

Albanski Premijer Edi Rama reagovao je večeras na Fejsbuku na proteste povodom održavanja samita u okviru inicijative Otvoreni Balkan i dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Tiranu, kao i na optužbe na toj društvenoj mreži zbog isticanja zastave Srbije na ulicama.

Rama je objasnio da su zastave deo diplomatskog protokola i dodao da je i tokom njegove posete Beogradu glavni grad Srbije bio pun albanskih zastava, a da su oni koji su zapalili albansku zastavu uhapšeni.

Rekao je da nije bio heroj kada je u Beogradu tražio priznanje samoproklamovane nezavisnosti Kosova, ali da ni sada nije izdajnik već jednostavno premijer Albanije.

„Sramotu neka osećaju oni koji su ovo radili, a ne ja i moja vlada koji imamo podršku Albanaca da radimo, razvijamo se, a koji trpimo blaćenje od prevaziđenih predstavnika albanske politike“, naveo je Rama povodom protesta koje je organizovao bivši albanski premijer Salji Beriša.

On je istakao da Otvoreni Balkan nije samo budućnost dece celog regiona, već i strateški interes Albanije i čitavog albanskog naroda.

Mihajlović: Ekstremisti bi da region vrate u prošlost

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da protesti koji su danas u Tirani organizovani povodom posete predsednika Srbije i inicijative Otvoreni Balkan pokazuju da u okruženju i dalje postoje političke snage koje za sebe vide korist u pokušaju vraćanja regiona u prošlost.

“Ciljevi inicijative Otvoreni Balkan, koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, jesu povezivanje, brži ekonomski razvoj i bolji život za ljude koji žive na ovim prostorima. Protivljenje ovoj inicijativi direktno se suprotstavlja interesima građana čitavog regiona, koji pre svega žele mir, stabilnost i bolji život“, poručila je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

To se, kako je istakla, ne postiže podizanjem tenzija, već rešavanjem problema dijalogom i saradnjom na onim pitanjima gde imamo najviše zajedničkih interesa, a to su investicije i infrastrukturno povezivanje.

„U tom smislu, Otvoreni Balkan jeste inicijativa za bolju budućnost regiona, a ekstremističke reakcije na nju pokušaj da se region vrati u prošlost”, kaže Zorana Mihajlović.

Ambasada SAD u Tirani: Izbegavajte velika okupljanja

Ambasada SAD u Tirani savetovala je američkim državljanima da izbegavaju sva velika okupljanja u tom gradu zbog protesta protiv inicijative „Otvoreni Balkan“.

„Iako mnoga velika javna okupljanja mogu da prođu mirno, neke situacije mogu brzo i nepredvidivo da se promene“, upozorila je ambasada na svom sajtu.

Ambasada je pozvala američke državljane da prate lokalne medije i slede uputstva lokalnih organa za sprovođenje zakona.

Simić: Evropo, Balkan je odlučio da krene napred, gde ste vi?

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenio je, povodom današnjeg protesta u Tirani protiv inicijative Otvoreni Balkan, da je potpuno neprihvatljivo da međunarodna zajednica ćuti dok „radikalni elementi na Balkanu napadaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijere Albanije i Severne Makedonije, Edija Ramu i Zorana Zaeva“.

„Apsolutno je neprihvatljivo da demokratski svet, pre svega Brisel, Berlin i Pariz, ćute dok radikalni elementi na Balkanu napadaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijere Albanije i Severne Makedonije, Ramu i Zaeva, dok nastoje da Balkan izvuku iz gliba prošlosti i sukoba, i povedu u bolju budućnost bez granica, bez mržnje i sa jakom ekonomijom koja će zadržati mlade na ovim prostorima. Poštovana Evropo, Balkan je odlučio da krene napred, gde ste vi“, napisao je Simić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here