Русија на три дана обуставила испоруку гаса Европи

Интензивира се економска битка између Москве и Брисела

247
Фото: Pixabay

Русија је зауставила испоруку гаса за Европу преко гасовода Северни ток 1. Тиме се интензивира економска битка између Москве и Брисела и повећавају изгледи за рецесију и рационализацију енергије у неким од најбогатијих европских земаља, преноси Ројтерс.


Европа је обавештена да ће Гаспром искључити гасовод Северни ток 1 до Немачке од 31. августа до 3. септембра. „Једина исправна пумпна јединица Трент 60 биће заустављена на три дана ради одржавања“, наводи се у саопштењу руске нафтне компаније.

Низ рутинских процедура, у складу са актуелним уговором о одржавању, обављаће стручњаци компаније заједно са колегама из „Сименса“, прецизирали су у Гаспрому.

Подаци са сајта оперотера Северног тока 1 показују да је проток био на нули у периоду од 4 до 5 часова рано јутрос, наводи британска агенција.

Европске владе страхују да би Москва могла да продужи овај прекид, како би на тај начин узвратила на западне санкције које су јој наметнуте након напада на Украјину.

Оне оптужују руског председника Владимира Путина да користи залихе енергената као „ратно оружје“, док Москва негира овакве тврдње.

Руски прекид и смањење снабдевања изазвали су пораст цена гаса и приморали европске владе да се боре за алтернативне испоруке уочи зиме.

Даља ограничења у снабдевању гасом Европе би појачала енергетску кризу која је већ довела до пораста велепродајних цена гаса за преко 400 одсто од прошлог августа, што доприноси повећању трошкова живота за потрошаче и предузећа и приморава владе да троше милијарде на ублажавање ових оптерећења, наводи Ројтерс.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here