Sa 0,4 promila alkohola NEMA više vožnje – PUT NASTAVLJATE PEŠKE!

475

Kombinacija alkohola i vožnje je i do sada mogla da vas dovede u veliku nevolju, ali situacija je nedavno postala još ozbiljnija. Do sada je bila praksa da ako vas policija uhvati sa 0,3 do 0,5 promila alkohola u krvi, da dobijete kaznu i nastavite svojim putem. Međutim, od sada vam više neće biti dozvoljeno da nastavite vožnju.
Za volan će smeti da sedne samo drugi trezan vozač. U suprotnom moraćet da ostavite auto na licu mesta i nastavite put taksijem ili autobusom ili da odspavate dok nivo alkohola ne padne ispod 0,3 promila.
Alko-test-

Da li se promenio zakon?
Zakon nije menjan, već je navodno nezvanično stigao nalog da Član 187. Zakona o bezbednosti saobraćaja počne striktno da se primenjuje, a u njemu piše da vozač pod dejstvom alkohola ne sme da vozi. Isti Član kaže da je osoba pod dejstvom alkohola ako u krvi ima više od 0,3 promila alkohola.
Koliko je to piva/rakije?
Čak i jedno klasično pivo (0,5 l), naročito na prazan stomak, može da vas dovede do 0,4 promila alkohola, ali to zavisi od sledećih faktora:
a) prazan ili pun stomak – ako se pije na prazan stomak, nivo alkohola u krvi će naglo skočiti, dok će se na pun stomak podizati lagano i do nižeg nivoa
b) naviknutost na alkohol – što više pijete, jetra će brže da ga prerađuje
c) brzina konzumiranja – što brže pijete, veću koncentraciju ćete postići u kraćem periodu
d) vrsta pića – čak ni svako pivo nema isti procenat alkohola. Na primer, Zaječarsko ima 4,5%, Apatinsko 4,7%, Lav 5,0%, Nikšićko tamno 6,2%…
e) vreme proteklo od konzumiranja poslednjeg pića do merenja
f) pol – muškarci bolje podnose alkohol od žena (i brže ga prerađuju)
g) težina – osobe sitnije konstitucije teže podnose alkohol
Postoje neka uopštena pravila koja govore koliko ćete imati promila alkohola u krvi nakon nekoliko čašica žestine, piva ili vina, ali se pokazalo da su u praksi rezultati često neočekivani.
Preuzeto sa: Polovniautomobili.com

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here