Sretan Uskrs želi vam redakcija BAP VESTI!

Iskrene uskršnje čestitke.

145

Redakcija BAP VESTI upućuje čestitke svim vernicima koji danas slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru, sa željom da ga dočekaju u miru, zdravlju i blagostanju.


Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, ali se zbog pandemije neće odlaziti u crkve.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih.

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove „čuvarkuća“.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je vernicima Uskrs i u uskršnjoj poslanici ocenio da je i ova godina obeležena pandemijom, zapitao se kako je moguće da je čitavo čovečanstvo gotovo doslovce „kleklo“ pred ovom pojavom i konstatovao da nas je „ovaj naš tako privlačni, vidljivi i opipljivi svet doslovno ulovio u sopstvenu zamku“.


Možda će Vas zanimati:

Predlog za uskršnju trpezu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here