25. godina od početka Operacije Oluja – šta je i zašto se obeležava?

134
Извор: Олуја

Danas (4. avgust) je 25 godina od početka vojno-policijske akcije „Oluja“ na teritoriji Republike Hrvatske. 5. avgust u Republici Hrvatskoj obeležava se kao „Dan pobjede i domovinske zahvalnosti“, dok Republici Srbiji i Republici Srpskoj 5. avgust predstavlja Dan žalosti.


Operacija Oluja trajala je od 4. – 7. avgusta 1995. godine na teritoriji Republike Srpske Krajine, nepriznate države formirane na teritoriji novonastale nezavisne Hrvatske. Cilj operacije bilo je uspostavljanje kontrole nad tom teritorijom.

Kao epilog, u Operaciji Oluja, svoje domove napustilo je oko 200.000 – 250.000 Srba iz Hrvatske, ubijena su 742 srpska vojnika i preko hiljadu srpskih civila, a hrvatskih vojnika poginulo je oko 190 i 1430 je ranjeno.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (Haški Tribunal) ovaj čin okarakterisao je kao udruženi zločinački poduhvat, a hrvatski generali koji su predvodili operaciju su osuđeni, ali uskoro i oslobođeni presude. Tribunal je utvrdio da su hrvatska vojska i specijalna policija počinile veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom, prvenstveno nakon oružanih napada i da za organizovanje tih zločina ne snose odgovornost državno i vojno rukovodstvo.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

U Hrvatskoj se 5. avgusta obeležava „Dan pobjede i domovinske zahvalnosti“, dok se u Srbiji organizuju komemoracije posvećene žrtvama zajedno sa Republikom Srpskom.

Ove godine Boris Milošević, potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke prisustovaće državnom obeležavanju u Kninu, što je prvi put da predstavnik Srba u Hrvatskoj prisustvuje ovom događaju. Ministar branitelja Tomo Medved je prvi predstavnik Vlade Hrvatske koji će prisustvovati obeležavanju godišnjie zločina u Gruborima, prenosi Danas.

U Srbiji će se, zbog pandemije, održati manje obeležavanje godišnjice Operacije Oluja kod Sremske Rače, mestu gde su Srbi iz Hrvatske zadržavani i usmeravani u istočnu Slavoniju i Kosovo, a potom i mobilisani.


Pogledaj: Pomen žrtvama akcije „Oluja“ 5. avgusta širom Srbije


 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here