Bez dogovora o minimalcu, nastavak pregovora u ponedeljak

Predlog od 35.000 dinara za minimalac - jednima mnogo, drugima malo

363

U toku su pregovori o visini minimalne cene rada za narednu godinu. Na pregovaračkom stolu je ponuda – da se minimalac sa 33.000 dinara poveća na najmanje 35.000 dinara. Međutim, sindikati zahtevaju da to bude 39.000 dinara. Rok za dogovor o novom minimalcu je 15. septembar.


Minimalna zarada-predviđena da pomogne poslodavcu da lakše prebrodi krizu a zaposlenima omogući da od plate prežive, postao je praksa. Svake godine, oko njegove visine se dogovaraju poslodavci, sindikati i država. Još nezvanična, ponuda države je da bude oko 35 hiljada dinara. Za poslodavce preterano, za sindikate – nedovoljno.

„Ako saberete očekivanu stopu privrednog rasta i već prisutnu troipoprocentnu, četvoroprocentnu inflaciju, onda vidite da je to samo održavanje postojećeg stanja. Ne znam šta bismo radili ako pristanemo na manje od onoga što tražimo. Pre tri godine smo se dogovorli da se minimalna zarada i minimalna potoršačka korpa izjednače“, kaže Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost.

I poslodavci su za povećanje minimalca, ali traže da se poveća i visina neoporezivog dela zarade i umanji njihovo ukupno opterećenje.

„Oni predlozi koje smo odavno čuli od predsednika, koji je pominjao, da bi to moglo da bude povećanje neoporezivog dela za 1.000 dinara sa 18.300 na 19.300 i on je govorio sad priličan raspon od 0,7 do 1,7 umanjenja ukupnih obaveza iz doprinosa. Negde u tom nivou bi se moglo tražiti i rasterećenja privrede“, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Tvrde da zbog birokratskih procedura koje guše privredu teško da mogu da obezbede zaposlenima minimalnu zaradu koja će pokriti minimalnu potrošačku korpu od 39 hiljada dinara.

„Smanjenje poreza je prihvatljivo, ali nemojte da zaboravimo da se ovde vrlo često radi i o doprinosima. Koliko smo smanjili doprinose za zdravstvo, računajte, videćete, nećete verovati koliko su doprinosi smanjeni na zdravastvo a želimo da se lečimo i to se sve odnosi na svakog radnika i na onog koji prima minimalnu zaradu“, kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza Samostalnih sindikata.

A koliko ih živi od minimalca ne zna se, kažu sindikati. Mnogi poslodavci zaposlenima uplaćuju minimalac a ostatak daju na ruke, i o tome se ćuti. Ono što je sigurno, povećanja će biti jer su za to stvoreni ekonomski preduslovi, tvrdi ministarka rada.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

„Ona treba da bude održiva, treb da bude stabilna i to nam je svima cilj. U narednom periodu će se tačno definisati kako i koliko ce se definisati ta održiva cena rada koja izvesno da će da bude veća nego sto je to bilo prethodne godine“, kaže Darija Kisić Tepavčević.

Ukoliko socijalni partneri ne postignu dogovor, konačna odluka je na državi, kao i prethodne dve godine. Pregovarački tim sastaće se ponovo u ponedeljak.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here