Cerska bitka – Obeležena 106. godišnjica od velike pobede

126
Foto: Vlada Srbije

TEKERIŠ –  Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predvodio je državnu ceremoniju i položio venac kod spomen – kosturnice u Tekerišu, povodom obeležavanja 106. godišnjice od Cerske bitke.


Prema rečima ministra Đorđevića, Tekeriš je postao simbol mesta na kome je germanski militarizam i imperijalistički ekspanzionizam, što je ocenio i kao pravi uzrok Prvog svetskog rata, prvi put naišao na tvrd orah i polomio zube.

Kako je rekao, srpski narod se, u vekovima koji su prethodili Cerskoj bici odlikovao velikom istrajnošću i trpeljivošću pod tuđinskom vlašću jedne velike i nasilne svetske sile.

„Ta visoka svest o tome ko smo i šta smo i koja je naša istorijska misija i uloga u svetu, omogućila je da savladamo višestruko nadmoćnog neprijatelja na Ceru, neprijatelja čiji je jedini cilj bio prodor na Istok i porobljavanje što više naroda i država“, kazao je Đorđević.

Istakao je da je ta prva pobeda Antante u Prvom svetskom ratu zaustavila inicijalni nalet Centralnih sila i možda, na psihološkom planu i planu borbenog morala, u najranijem stadijumu rata zapravo predstavljala nasušni tračak nade i prvi korak ka konačnoj pobedi Antante i slomu Centralnih sila 1918. godine.

Kako je naveo, danas, za razliku od pre 106 godina, Srbija nema otvorenih neprijatelja u svetu.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Međutim, kako kaže, kao i u vreme Prvog svetskog rata, posvećenost Srbije slobodarskim idejama državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, insistiranje na poštovanju međunarodnog prava i pravde, ekonomski napredak i privredni rast, predstavljaju trn u oku mnogima koji ne dele vrednosti Srbije i ne postižu uspehe koje, uprkos svim izazovima i brojnim negativnim okolnostima i globalnim trendovima, naša zemlja beleži u proteklih šest godina.

„Naš strateški cilj vojne neutralnosti ispunjavamo na takav način da ulažemo u osavremenjivanje i osnaživanje Vojske Srbije, što će nam omogućiti da i nadalje vodimo suverenu politiku i štitimo svoje državne i nacionalne interese“, naglasio je ministar.

Dodao je da je ta ideja, kao pre svega – politički koncept, koji je osmislio i trasirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, realna osnova za sprovođenje i drugog strateškog cilja Srbije.

Ministar je naglasio i da je drugi strateški cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što govori o tome da je naša zemlja čvrsto rešena da se u najvećoj meri posveti ispunjavanju najviših civilizacijskih kriterijuma kroz usvajanje svih demokratskih načela modernog doba, snažnih i nezavisnih institucija, vladavine prava i građanskih sloboda najvišeg mogućeg stepena.

Kako kaže, sve je to potrebno kako bismo zemlju naših časnih predaka sa uspehom transformisali u zemlju naših ponosnih potomaka.

Cerska bitka vođena je od 16. do 20. avgusta 1914. godine na prostoru planine Cera, a u njoj je srpska vojska izvojevala protiv austrougarskih trupa prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu.

Srpska vojska borila se pod komandom generala Stepe Stepanovića, koji je zbog izuzetnih zasluga u rukovođenju i komandovanju u Cerskoj bici unapređen u čin vojvode.

Cerskoj bici prethodile su borbe srpskih predstražnih odreda na Drini i Savi, a cela cerska operacija završena je progonom neprijatelja do Drine i završnim borbama kod Šapca od 21. do 24. avgusta.

Tokom Cerske bitke srpska vojska izgubila je više od 16.000 vojnika, dok su Austrougari izgubili oko 25.000 vojnika.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here