Dan sećanja na žene žrtve nasilja: Prijavimo nasilnike, nasilje nije privatna stvar

Potpredsednica Mihajlović podsetila je i da je Vlada Srbije krajem aprila usvojila novu Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici

116
Foto: Ilustracija

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ukazala je danas povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja da je neophodna sveobuhvatna i koordinirana zaštita žena i devojčica od svakog oblika nasilja.


„Retko da prođe dan da ne čujemo da je neka žena maltretirana, seksualno uznemiravana ili, nažalost, ubijena. To se desilo i juče u Valjevu i ubistvo ove mlade žene treba da bude podsetnik svima da je nasilje sveprisutno, tu oko nas, u našem komšiluku, gradu i da moramo svi zajedno protiv toga da se borimo. Neophodno je adekvatno, uvremenjeno i zajedničko delovanje svih. Svaka institucija, organizacija, ali i pojedinac nose deo odgovornosti u procesu borbe protiv nasilja i dostizanju nulte tolerancije na nasilje“, izjavila je ona.

Mihajlovićeva je poručila ženama da nisu same u ovoj borbi i pozvala ih da prijave nasilnike.

„Važno je da ohrabrimo i osnažimo žene u svom okruženju da ako trpe bilo koji vid nasilja – bilo ono fizičko, psihološko ili seksualno, da nasilnike prijave i da zatraže pomoć i zaštitu. I svi mi, ako znamo da nasilje postoji – da to prijavimo, umesto što okrećemo glavu opravdavajući nasilje privatnom stvari. Sve dok ijedna devojčica ili žena trpe nasilje, mi kao društvo ne možemo da se razvijamo niti da gradimo bolju budućnost za svoju decu“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Mihajlović podsetila je i da je Vlada Srbije krajem aprila usvojila novu Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za 2021-2025, koja će uz postojeći Zakon o sprečavanju nasilja u porodici doprineti većoj zaštiti žrtava nasilja, ali i prevenciji nasilja.

„Strategijom smo predvideli i formiranje sveobuhvatnog registra, jer mislim da je važno da imamo sve podatke o nasilniku i o svakom obliku nasilja – bilo da je reč o fizičkom nasilju u porodici, zlostavljanju, silovanju. Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje i pomoglo dalje u prevenciji“, zaključila je Mihajlovićeva.

Vlada Srbije je na predlog potpredsednice Mihajlović usvojila 18. maj kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, kao rezultat zajedničke inicijative mreže nevladinih organizacija “Žene protiv nasilja” i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.


Pogledaj: Porez na kriptovalute u Srbiji od 30. juna

1 KOMENTAR

  1. Cista diskriminacija. Sta cemo sa nasiljen nad muskarcima? Jeste vi normalni. Otvoreno birate jednu stranu i samo njih branite. OVO VODI KA UNISTENJU PORODICA! PRAVILA MORAJU DA VAZE ZA SVE!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here