Дан жалости на Косову због смрти Медлин Олбрајт

Некадашња америчка државна секретарка je 2019. године на Косову присуствовала откривању бисте у њену част

175
Foto: epa06002311 US diplomat and former US Secretary-of-State Madeleine Albright talking in a press conference after taking part on the Estoril Conferences, at the Estoril Congress Center, Portugal, 31 May 2017. EPA/TIAGO PETINGA

Председница Косова Вјоса Османи прогласила је петак, 25. март Даном жалости због смрти бивше америчке државне секретарке Медлин Олбрајт.


Османи је у указу о проглашењу Дана жалости оценила да је некадашња државна секретарка САД „континуирано подржавала Косово до последњег даха“ и да ће је народ Косова због тога „заувек памтити“.

– Медлин Олбрајт је препознала бол нашег народа јер је и сама искусила прогон од детињства, па је стајала чврсто против Слободана Милошевића док његов геноцид на Косову није заустављен – навела је Османи.

Заставе ће у петак (25.03.) бити спуштене на пола копља у свим службеним објектима, унутар и ван Косова. Некадашња америчка државна секретарка је три пута боравила на Косову, неколико месеци по завршетку рата 1999, 2005. и 2019. године. Она је 2005. године одржала говор у Скупштини Косова, док је 2019. године присуствовала откривању бисте у њену част.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here