Данас се обележава Међународни празник рада – 1. мај

Синдикалци поново на трговима, а где ћете ви провести празник?

784

Међународни празник рада, 1. мај, синдикати у Србији обележиће данас окупљањем на трговима, а из Савеза самосталних синдиката најављују да ће, после окупљања на главном лесковачком тргу, отићи испред тамошње фабрике Јура.


Јуру су одабрали јер је она, како тврде, парадигма непоштовања радничких и синдикалних права. Овогодишњи слоган Савеза самосталних синдиката Србије је „Наш је став поштујте Устав“, па ће у складу са тим представницима Јуре, осим Закона о раду, уручити и Устав Србије.

У првомајском прогласу, ова централа између осталог наводи да ће радници поштовати послодавце и политичке елите онолико колико и они њих, те да ће интерес за пристојном платом ценити, како кажу, ни више ни мање од интереса за профитом и стабилном економијом.

У складу са својим слоганом „Опасуљи се, организуј се у синдикат“, УГС Независност ће у подне на Тргу Николе Пашића у Београду, грађанима, уз дељење порција пасуља, објашњавати неопходност синдикалног организовања и делити синдикални пропагандни материјал. Синдикални материјал делиће и активисти Асоцијације слободних и независних синдиката у неколико градова Србије.

Овај синдикат у првомајском прогласу наглашава да ће се посебно борити за исплату прописане минималне цена рада, да запослени у јавном сектору добију регрес и топли оброк, те да се запосленима који су радили и раде у ковид болницама призна бенефицирани радни стаж.

Први мај се бележава у знак сећања на велике демонстрације у Чикагу у мају 1886. године, када су радници штрајковали тражећи осмочасовно радно време и боље услове рада.

На улицама је простестовало близу 40.000 радника, а њихови захтеви су симболично истакнути у три чувене осмице, осам сати рада, осам сати одмора и осам сати културног уздизања. Демонстрације су се завршиле крвавим сукобима са полицијом када је шест радника убијено, а око 50 рањено.

На првом конгресу Друге интернационале, одржаном три године касније, донета је одлука да се сваког Првог маја одржавају радничке демонстрације. Први мај у Србији обележен је први пут 1893. године протестним скуповима у Београду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here