Danas se obeležava Međunarodni praznik rada – 1. maj

Kako ćete Vi provesti ovogodišnji praznik rada?

411

Međunarodni praznik rada, 1. maj, danas se obeležava u svetu, a u Srbiji drugi put zaredom, proteći će bez protestnog okupljanja radnika u organizaciji sindikalnih centrala, ali se izletišta pripremaju za dobru posetu.


Prvi maj se beležava u znak sećanja na velike demonstracije u Čikagu u maju 1886. godine, kada su radnici štrajkovali tražeći osmočasovno radno vreme i bolje uslove rada.

Na ulicama je prostestovalo blizu 40.000 radnika, a njihovi zahtevi su simbolično istaknuti u tri čuvene osmice, osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja.

Demonstracije su se završile krvavim sukobima sa policijom kada je šest radnika ubijeno, a oko 50 ranjeno.

Na prvom kongresu Druge internacionale, održanom tri godine kasnije, doneta je odluka da se svakog Prvog maja održavaju radničke demonstracije.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

Glavni razlog što ove godine neće biti radničkih okupljanja je epidemija korona virusa i mere zaštite od širenja zaraze, mada se iza odluke o neizlasku na ulice, bar kod nekih centrala, može naslutiti i rezigniranost zbog toga što raniji protesti i zahtevi nisu urodili plodom.

Sindikati su i ove godine poručili da će nastaviti borbu za zakonska, sindikalna i građanska prava svojih članova i svih radnika.


Pogledaj: Prodaja firme Zečević procenjene na 111 miliona dinara

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here