Данас славимо празник Преподобног Јевтимија Великог

185

Због живота који је посветио другима и учењу о томе да човек мора да пружи помоћ чак и незнанцу када се овај нађе у невољи, Преподобни Јевтимије Велики и данас се сматра заштитником слабих и несрећних људи.


Српска православна црква и њени верници данас прослављају празник Преподобног Јевтимија Великог, великог светитеља из 5. века кога су још за живота поштовали и називали „сином светлости“.

Преподобни Јевтимије Велики рођен је у јерменском граду Мелитини близу реке Еуфрата у породици племенитих и знаменитих родитеља – пише „Alo“

Још као дечак време је проводио у молитви и тишини, а као младић се замонашио и почео да живи по строгим правилима монаха испуњавајући дане и ноћи молитвом и телесним трудом. Након неког времена ово Јевтимија су почели да се окупљају многи ученици, од којих су неки касније и сами постали знаменити светитељи – Кириак Отшелник, Сава Освећени, Теоктист и други.

Предање каже да је Јевтимије био велики чудотворац – изгонио је демоне, лечио тешке болести, изводио воду у пустињама, умножавао хлеб, прорицао… Своје пратиоце је учио неопходности живота испуњеног трудом и радом, а забележено је да је говорио: „Ако ви без свога труда једете хлеб, значи ви једете туђи труд“.

Још је говорио да није добро за монаха да прелази с места на место, јер, вели: „Дрво које се често пресађује, не доноси плода. Ко год жели да чини добро, може га чинити на оном месту где је„.
Због своје мудрости и праведности још за живота се прочуо као свати човек и поред пећине у којој је живео изграђен је манастир који је још и дуго после његове смрти био препун монаха. Прича каже да је последња заповест коју је Јевтимије Велики издао пре него што је умро била да капија манастира никада не буде затворена и да ово место служи као место одмора за сваког путника намерника.

Преподобни Јевтимије Велики умро је 473. године, а његовој сахрани је присуствовао и јерусалимски патријарх Анастасије. Прича каже да је патријарх морао да чека цео дан док је огромна маса народа целивала светитеља, и тек увече успео да доврши опело. Према предању, седмог дана након смрти Јевтимије се приказао свом ученику Доментијану, сав светао и радостан као прави „син светлости“ какав је постао.

Због живота који је посветио другима и учењу о томе да човек мора да пружи помоћ чак и незнанцу када се овај нађе у невољи, Преподобни Јевтимије Велики и данас се сматра заштитником слабих и несрећних људи. Сматра се да је велики грех на данашњи дан отерати просјака са прага или одбити да пружите помоћ некоме ко то тражи. Ако то учините, народ каже, увредићете Преподобног Јевтимија Великог, а онда ћете живот провести без његовог благослова и ништа вам неће ићи од руке.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here