Deca iz Alibunara smeštena u Dečijem selu

Majci privremeno oduzeto starateljstvo

671
Foto: 021

Pokrajinski sekratar za socijalnu politiku Predrag Vuletić obišao je decu koja su iz Kozjaka kod Alibunara prebačena u Dečije selo u Sremskoj Kamenici i uverio se da su dobro, da su zbrinuti i da su u kućnoj atmosferi.


Vuletić je za RTS rekao da je Dečije selo u Sremskoj Kamenici upravo ustanova koja je pogodna za ovu situaciju.

„Deca su zbrinuta, poslušali smo inspektore socijalne zaštite na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora. Mi smo samo poslušali ono što je struka odredila – to da deca moraju biti izmeštena iz neuslova i one kuće, a moramo da priznamo i zanemarivanja od strane majke i porodice“, dodao je Vuletić.

Ukazao je na to da je ovo privremena mera i da će u najkraćem roku „deca biti zbrinuta na adekvatan način i da će svako dete pojedinačno biti zbrinuto“.

„Sva su deca na jednom mestu, u jednoj kućici Dečijeg sela i to su zaista uslovi koji u ovom trenutku omogućavaju normalan život svakog pojedinačnog deteta“, naglasio je Vuletić.

Zahvalio se RTS-u što je prvi preneo priču o šestoro dece koja žive bez roditelja i istakao da je Centar za socijalni rad Alibunar morao na vreme da alarmira sistem socijalne zaštite kako bi se na vreme pomoglo deci.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Vršnjaci su ih u Dečjem selu toplo dočekali, dobili su i obuću i odeću. Prvo će se raditi na proceni njihovog zdravstvenog stanja, integrisanju sa ostalom decom u Dečjem selu, a potom i njihovom zbrinjavanju.

„Svaka nega i zbrinjavanje podrazumeva više slojeva i oblasti rada u odnosu na decu. To znači da će deca biti uključena u zdravstveni sistem ovde, u lekarske preglede, u predškolski i školski sistem, ne smeju gubiti ni dana ni trenutka. Ovih nedelju dana ćemo prvo raditi na socijalnoj integraciji, jer će deca iz Dečijeg sela pomoći novopridošloj deci da se snađu i da im za ovaj trenutak bude fino“, kaže Mirko Jankeli, direktor Dečijeg sela.

Dodao je da od mnogo faktora zavisi koliko će trajati taj privremeni karakter smeštaja.

Kako navodi RTS, majka dece je privremeno lišena roditeljskog prava nad decom, a pokrajinski inspektori su sačinili i dva izveštaja – jedan o sprovedenom utvrđivanju činjenica nad radom stručnih službi i drugi nad radom Centra za socijalni rad. Pokrajinski sekretarijat će sprovesti određene mere ako se utvrdi nečija odgovornost.

Centar za socijalni rad u Alibunaru će nastaviti da se brine o ovoj deci i oni imaju nalog da po hitnom postupku nađu najadekvatnija rešenja za svih šestoro dece.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here