Депопулација највећи демографски изазов Србије (ВИДЕО)

Уочи пописа становништва.

1

Нагађањима о томе колико Србија има становника, ускоро ће доћи крај. Попис становништва одржаће се од 1. до 31. октобра. Иако демографи не очекују позитивне резултате у смислу бројчаног стања, резултати пописа биће од великог значаја за доношење различитих стратегија и даљег развоја државе.


Око 250 општинских координатора, 2.200 инструктора и 15.000 пописивача радиће на октобарском попису становништва. Конкурс за пописиваче отворен је до петка у 20 сати.

„Могу да се пријаве сви грађани Републике Србије који имају држављанство РС, боравиште и пребивалиште на територији РС, имају најмање 18 година, трогодишњу школу, да нису кажњавани и да нису осуђивани и да знају рад на рачунару“, каже Звездана Димитријевић Јеноваи, Републички завод за статистику.

Рад на рачунару неопходан им је јер се и сама пријава за пописиваче врши електронски, путем сајта попис2022.рс, а осим тога папирни упитници одлазе у прошлост, па ће се попис радити путем специјално направљене апликације.

Крајем новембра ћемо имати прве прелиминарне резултате, а сукцесивно до априла 2023. ће се објављивати коначни резултати“, додаје Димитријевић Јеноваи.

Природна депопулација највећи је демографски изазов Србије, будући да сваке године имамо између 40 хиљада и 50 хиљада мање рођених у односу на број умрлих, каже Данијела Арсеновић са Природно-математичког факултета. Када се на то дода још емиграција, сасвим је извесно да ће се тренд пада у броју становника наставити. Но, без обзира на резултат, подаци добијени пописом су драгоцени.

„Они треба да послуже за унапређење постојећих мера популационе политике, да би доносиоци одлука знали где су највећи проблеми у демографском смислу, где треба више да се подстакну, у смислу финансијских давања. Наравно, не само за мере популационе политике, ови подаци су важни и за стратегије економског развоја, регионалног развоја“, објашњава проф. др Даниела Арсеновић, демограф, Природно математички факултет Нови Сад.

Подсетимо на то да је последњи попис становништва у нашој земљи рађен 2011. године. Тада је регистровано 7,2 милиона становника, 300.000 мање у односу на 2002.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here