Đurđević: U Srbiji se godišnje emituje toliko ugljen-dioksida, kao da svake godine izgori šuma površine Afrike

370
Foto: 021

U Srbije se godišnje emituje toliko ugljen-dioksida kao da svake godine izgori šuma površine Afrike, izjavio je Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu.


Na skupu u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, u susret Svetskom danu energetske efikasnosti, 5. martu, Đurđević je rekao da u Srbiji prosečni stanovnik godišnje za energiju koju proizvede emituje između četiri i pet tona ugljen-dioksida (spremanje ručka, pranje veša, voda), dok se godišnje prosečno baci oko 400 kilograma čvrstog otpada.

Đurđević je naveo da je prošla godina bila najtoplija godina ikada u Srbiji. On je ukazao da se u Srbiji broj toplotnih talasa udvostručio i traju duplo duže, intenzivnije su i češće suše i oluje, povećan je rizik od šumskih poplava i šumskih požara, nastale su velike promene u životnim ciklusima biljaka i životinja.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Đurđević je naglasio da je poštovanje Pariskog sporazuma i okretanje obnovljivim izvorima energije pitanje naše budućnosti, na lokalnom i globalnom nivou.

Aleksandar Jovović sa Odseka za procesnu tehniku i zaštitu životne sredine sa Mašinskog fakulteta u Beogradu naveo je da su emisije sumpor-dioksida u Srbiji dramatično veće nego u Evropi.

„Samo Srbija emituje blizu 400.000 tona sumpor-dioksida, od ukupno 800.000 tona, koliko se emituje u zemljama zapadnog Balkana. Naša emisija je vrlo velika, a Kostolac predstavlja najveći izvor emisije sumpor-dioksida: više od 100.000 tona“, rekao je Jovović.

Preman njegovim rečima, jedna naša termoelektrana prilično nadmašuje veliki broj termoelektrana u razvijenim zemljama Evrope.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here