Do kraja godine u katastar samo putem interneta

67
Grad Novi Sad

Danas građani bez odlaska na šalter, putem interneta na svom računaru ili mobilnom telefonu, u svega nekoliko klikova mogu da imaju uvid u status svake nekretnine, da vide vlasničke listove, uknjižbu, zabeležbe i drugo, kaže za današnje „Večernje novosti“ direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.


„Umesto papira, mi smo formirali bazu podataka u kojoj građanima omogućavamo da onlajn dođu do 240 setova podataka, koji su potpuno ažurni i autorizovani“, navodi Drašković.

Ipak, time digitalizacija katastra nije završena, već je sada u planui povezivanje banaka, kako bi građani mogli putem mobilnog telefona da rade i druge poslove, poput brisovnica ili skidanja hipoteka nakon otplate kredita, piše „Blic“.

[wonderplugin_slider id=67]

 

„Ovaj sistem je omogućio da od godišnje prosečnih milion i po zahteva, čak više od 60 odsto bude predato bez dolaska na šaltere katastra. Do kraja godine svi zahtevi će se slati elektronskim putem, čime će se napraviti ogromna ušteda vremena i novca naših građana“, tvrdi Drašković.

Što se tiče komasacije (procesa u kojem se zemljište dovodi u optimalno stanje), on kaže da ćemo moći da dobijemo podatke o tome ko je vlasnik i korisnik naše zemlje, jer je doneta odluka da se unapredi nadzor, ali i kvalitet našeg poljoprivrednog zemljišta.

 

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here