Додељена национална признања након осам година

Националне пензије додељене Бори Ђорђевићу, Богдану Диклићу, Маји Оџаклијевској, Лазару Ристовском и другима

221
Извор: Влада Србије

Одлука за доделу признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина усвојена је на седници Владе Србије.


Међу добитницима су глумац Богдан Дилкић, певачица Маја Оџаклијевска и балетски уметник Константин Костјуков, саопштили су из Министарства културе и информисања. Одлука о додели националних признања, такозваних националних пензија, донета је после осам година.

Међу добитницима националних пензија су и уметнички фотограф Рајко Каришић, филмски сценограф Миљен Кљаковић, глумац Војислав Брајовић, глумац Лазар Ристовски, архитекта Василије Милуновић, хармоникаш Љубиша Павковић, музичар Борисав Ђорђевић.

Добитници су и стручњак у култури проф.др Мирко Ковачевић, етномузиколог Димитрије Големовић, критичар, историчар и теоретичар филма Божидар Зечевић, стручњак у култури Радослав Зеленовић, позоришни редитељ Мирослав Бенка.

Признање за врхунски допринос култури добили су и песник Ђорђо Сладоје, књижевни преводилац Неда Бобић Николић, композитор Зоран Ерић, пијанисткиња, чембалисткиња, педагог и публициста Смиљка Исаковић, као и ликовни уметник Јован И. Ракиџић.

Како се наводи, право на националну пензију може остварити уметник или стручњак у култури, држављанин Србије, који је допринео развоју културних вредности у Србији односно њеној међународној афирмацији, односно да је добитник најзначајнијих награда и признања и да је остварио право на пензију.

Добитници признања имају право на доживотно месечно примање у износу просечне зараде без пореза и доприноса у Србији за месец јул претходне године. Исплате новчаних додатака заслужним уметницима почеле су од 2007. године.

Национална признања за врхунски допринос култури уведена су Законом о култури који се примењује од 2010. године. До 2013. националну пензију је добило 523 културна посленика.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here