Dve decenije od 5. oktobra

220
Foto: EPA (Aypp)

BEOGRAD: Tribinama i debatama danas, 5. oktobra, biće obeleženo 20 godina od demonstracija građana Srbije koje su dovele do odlaska sa vlasti predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića.


Protesti u centru Beograda su tada organizovani pošto je Izborna komisija osporila pobedu kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ, održanim 24. septembra 2000. godine.

Koalicija 18 opozicionih stranaka je tvrdila da je njihov kandidat osvojio 52 do 54 odsto glasova i odbacila mogućnost održavanja drugog kruga.

Pristalice DOS su od ranog jutra pristizale u Beograd, organizovano iz cele Srbije, a tokom protesta u Beogradu, zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

Policija je tokom popodneva prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine grada Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U Beogradu će danas, u organizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Fondacije Fridrih Ebert, biti održana diskusija „Peti oktobar – dvadeset godina posle: Društvo u Srbiji pred izazovima vaninstitucionalne borbe za političku legitimnost“. Fondacija Fridrih Ebert organizuje i panel debatu „20 godina tranzicije – pogled u budućnost“.

Obeležavanje dve decenije od pada režima Slobodana Miloševića i početka demokratskih promena organizuje i pokret Novi optimizam u Nišu, gde će biti održana tribina „5. oktobar – 20 godina kasnije“.


Pogledaj: Do penzije, ali bez dana radnog staža

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here