Од данас приватни сектор у Србији у обавези да прима и чува е-фактуре

Од данас нова обавеза за приватнике.

1439
Фото: Pixabay

Обавеза компанија приватног сектора да прими и чува електронске фактуре које издају компанији установе из јавног сектора, као и е-фактуре које издају фирме из приватног сектора, примењиваће се од данас, 01 јула, објавило је Министарство финансија.


Како је прецизирано, те обавезе испуњавају се коришћењем система електронских фактура на адреси хттпс://ефактура.мфин.гов.рс/.

Од тренутка регистрације се примењују сва права и обавезе прописане Законом о електронском фактурисању, што између осталог подразумева да све послате и примљене електронске фактуре имају својство веродостојних исправа, пише Данас.рс.

Указано је и да, у складу са Законом о електронском фактурисању, прималац е-фактуре проверава послату е-фактуру приступом систему електронских фактура и прихвата је или одбија у року од 15 дана од дана пријема те фактуре, а ако прималац е-фактуре који је субјект приватног сектора не прихвати или не одбије издату електронску фактуру, непосредно или преко информационог посредника, прималац ће, по истеку наведеног рока, бити поново обавештен да је е-фактура издата.

Такође, уколико не прихвати или не одбије електронску фактуру у року од пет дана од дана добијања поновног обавештења да је електронска фактура издата, е-фактура, по истеку овог рока, сматра се одбијеном.

Из Министарства финансија су подсетили и да су од 1. маја ове године, корисници јавних средстава, којих је у систему 10.609, у обавези да примају и чувају електронску фактуру и да издају ту фактуру другом субјекту јавног сектора.

Такође, тада је наступила обавеза субјеката приватног сектора, којих је тренутно 46.181 у систему, да издају е-фактуру субјекту јавног сектора.

Кроз систем је до сада прошло 993.882 електронских фактура.

Такође, од 1. јануара 2023. године биће обавезно издавање и чување електронске фактуре у трансакцијама између субјеката приватног сектора.

Иначе, од наведених датума се примењује и обавеза да се електронски евидентира обрачун пореза на додату вредност.

Коришћење система е-фактура је бесплатно, а како је истакнуто, бенефити које тај систем доноси су бројни.

Примена Закона о е-фактурама доводи до убрзања процеса рада и пословања и обезбеђује већу правну сигурност свим пословним субјектима када је реч о достављању и примању фактура, као и њихово боље чување, наведено је у саопштењу.

Осим тога, нови систем размене фактура омогућава бржу наплату између привредних субјеката, уз позитиван утицај на смањење појединих трошкова која сада сносе предузећа.

Омогућава се и уштеда у времену потребном за рад са фактурама, јер нестаје потреба за издавањем, примањем и чувањем фактура у папирном облику.

Уштеда у времену се остварује и зато што претрага електронских фактура захтева мање времена од претраживања папирних архива.

Увођење система електронског фактурисања је део структурних реформи које ће значајно утицати на побољшање пословног амбијента у Србији.

Структурна реформа, којој припада Закон о електронском фактурисању, подразумева и нови модел фискализације, који је кључна полуга државе у борби против сиве економије.

Примена новог модела е-фискализације у Србији је обавезна од 1. маја ове године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here