Формирана Јединица за сузбијање еколошког криминала

Кога ће да хапсе?

458
Извор: МУП

БЕОГРАД – По наређењу министра унутрашњих послова Александра Вулина, по први пут је основана Јединица за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине, која ће као своју примарну активност имати борбу против оних који уништавају и загађују нашу природу и околину.


Начелник новоформиране Јединице за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине Живица Мунћан реферисао је министру Вулину о плановима и активностима које ће ова јединица у наредном периоду предузети како би се еколошком криминалу у Србији што пре стало на пут, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.

Министар полиције Александар Вулин је током састанка са министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић и руководиоцима Јединице за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине истакао да се раст еколошког криминала бележи широм света и да за последицу има уништавање целокупне природе, губитак биодиверзитета и природних ресурса те да је на нашој држави да учини све да заштити и сачува своје реке, планине и природу.

„Наша борба против еколошког криминала мора да буде упорна и бескомпромисна, баш као и борба против свих осталих облика криминала. Свака злоупотреба, уништавање и нарушавање наше природе, свако загађивање шире и уже околине и нашег простора биће санкционисано и кажњено од стране Јединице за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине, еколошке полиције“, поручио је министар унутрашњих послова.

Додаје да ће све делатности којима људи повређују, уништавају, оштећују, загађују и угрожавају животну средину бити најстроже санкционисане.

„Од припадника Јединице за сузбијање еколошког криминала очекујем посебно ангажовање, пожртвовање и ефикасност. Хоћу да српске планине, реке, језера, шуме буду заштићене и сачуване. Немамо ништа вредније од својих грађана и своје природе. Сви они који буду намерно или зарад личних интереса довели наше природне ресурсе у опасност, мораће да одговарају, у складу са законом. Нико не сме да одузима нашим грађанима право на здраву околину и здрав живот“, поручио је Вулин.

Истиче да је наша држава одговорна и према својој природи и према својој будућности и према грађанима.

„Србија коју предводи председник Александар Вучић, у наредном периоду уложиће још значајнија средства у очување и заштиту животне средине, и ми ћемо томе дати пун допринос. Као што се боримо са разбојницима, убицама, нарко-дилерима, истим интензитетом борићемо се и против оних који би да стичу профит уништавајући нашу природу и будућност наше деце“, поручио је Вулин.

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић навела је да је подршка полиције од великог значаја за спречавање еколошких преступа и истакла да Министарство које води већ улаже велике напоре како би се подигла свест у друштву о значају заштите животне средине.

„Желим да захвалим колеги Вулину на значајној иницијативи да формира одељење такозване еколошке полиције. То је одлична прилика да додатно интензивирамо сарадњу, а полазна основа може да буде Јединствени информациони систем који смо недавно пустили у рад. Путем овог система омогућили смо грађанима да се директно укључе и пријаве еколошке проблеме на које наилазе у свом окружењу“, навела је Вујовић.

Додаје да је креирањем апликације „gReact“, додатно поједностављена комуникација грађана са оператерима, који примедбе прослеђују у већини случајева локалним службама.

„У том делу видим велики простор за сарадњу са еколошком полицијом, посебно у случајевима који превазилазе надлежност инспекција. Сигурна сам да ћемо, ако радимо заједно, остварити још боље резултате и да ћемо будућим генерацијама оставити здраву и чисту Србију“, истакла је Вујовић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here